Češki premijer Andrej Babiš očekuje da bi se život mogao normalizirati do lipnja

By

Češka vlada ne planira nova ograničenja radi suzbijanja epidemije koronavirusa i život u zemlji bi se mogao normalizirati do kraja svibnja ili u lipnju ako situacija ostane pod kontrolom, izjavio je u četvrtak premijer Andrej Babiš.

Češka je sredinom ožujka uvela neke od najstrožih mjera u Europi kako bi spriječila širenje virusa, uključujući zatvaranje škola, većine trgovina i restorana te zabranu kretanja na otvorenom. Te je mjere uvela kada je imala samo oko 200 slučajeva.

Babiš je u razgovoru za list Blesk rekao da se ne planiraju nova ograničenja i da bi se male trgovine, ne samo prehrambenih proizvoda mogle otvoriti nakon Uskrsa ako poštuju socijalnu distancu među kupcima.

“Naravno da znamo da ova situacija nije dobra za ljude i pripremamo postupno ublažavanje mjera”, izjavio je Babiš.

Optimističan je što su razmjeri epidemije puno blaži u odnosu na najteže pogođene europske zemlje, Italiju i Španjolsku.

“Ključan će biti kraj travnja kada se očekuje vrhunac epidemije. Nadamo se da ćemo tada imati između 10.000 i 15.000 zaraženih”, dodao je.

“Ako stvari budu išle dobro tamo negdje krajem svibnja, u lipnju bi se mogli vratiti posve normalnom životu”, istaknuo je češki premijer. (Hina)

You may also like

Hot News