5 ZNAKOVA ZA UZBUNU KOJE NAM TIJELO ŠALJE

By

Ljudski organizam je, kako spolja, tako i iznutra, nevjerojatan “pogon”, koji pokreće niz faktora poput svakodnevne ishrane, dnevnih rutina i načina života. Ali, isto tako, tijelo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete saznati u kakvom je stanju. Ovih 5 vrlo važnih poruka vašeg tijela možete pročitati kod kuće, a mogu vam spasiti život!

1. Urin

Prvi jutarnji odlazak u toalet ne otkriva samo znakove upale i trudnoće, već mnogo više. Naime, u urini  se nalazi više od 70 % markera uz pomoć kojih možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam. Boja i miris  urina vrlo je važan pokazatelj zdravlja, zato dobro obratite pozornost  na sve promjene!IMG_8481

2. Zubi

Osim što kontrolirate zdravlje zuba i desni, redovnim odlaskom kod zubara možete saznati svašta i o stanju vašeg organizma. Naime, promjene u usnoj duplji mogu biti prvi pokazatelji bolesti srca, pluća, probavnog sustava ili nekih drugih dijelova vašeg tijela. Ne zanemarujte ni promjene na zubima i desnima, već potražite pomoć ljekara.

 

3. Težina

Gojenje ili mršavljenje je pojava koja se svima događa tijekom godine, a najviše zavisi od ishrane, načina života i stresa. Međutim, naglo i značajno gojenje ne bi trebalo zanemariti. Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma, to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnom žlijezdom, ali i zadržavanje vode u organizmu, trudnoći i probleme sa srcem i bubrezima. Isto važi i za nagli gubitak kilograma.

4. Koža

Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen vanjskim utjecajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promjene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja i prije nanošenja sredstava za njegu, osmotrite dio po dio kože, a za teško dostupna mjesta na leđima upotrijebite dva zrcala. Ako primijetite neke značajne promjene poput promjene boje, novih izraslina, mrlja ili upečatljivih ili tamnih mladeža, bilo bi dobro da potražite savjet liječnika. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbolan, a njime možete spriječiti mnoge bolesti, među kojima je i melanom.

5. Nokti

Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, ali njihova funkcija ima mnogo važnije značenje. Male i velike promjene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti. Ako ste primijetili da su se vaši nokti oblikom, teksturom ili bojom promijenili, posjetite liječnika kako biste utvrdili uzrok.

You may also like

Hot News