Kolumna Josipa Mlakića: Srpsko junaštvo, hrvatska kultura, bošnjački merhametluk

U ratu je svaka od tri strane imala prepoznatljiv način razaranja sela kroz koje bi prošli, svaka je imala svoj stil…

Dva događaja koji su se odigrali proteklih tjedana u Bosni i Hercegovini, iako različitog karaktera, imaju isti zajednički predznak: otvorena artiljerijska paljba “alternativnim činjenicama”, bez obzira što se radilo o prigodničarskim, protokolarnim manifestacijama. To je, na žalost, moguće, jer se laž ovdje više ne preispituje, postala je samorazumljiva, bez obzira što je već poodavno prešla u područje patološkog. Postoji kod Ive Andrića jedna pripovijetka, “Na lađi”, koja govori o patološkom lažljivcu. “Najpre je govorio polagano i isprekidano, preko zalogaja, ali njegova potreba da govori, da priča i izmišlja, podsticana pićem, rasla je neprestano… A u sve što je pričao unosio je izvesnu žestinu i kao neki skriveni i dublji smisao. Čovek je imao odlično pamćenje, ali je bilo očito da nije upravljao on pamćenjem, nego je ono radilo na svoju ruku”, piše Andrić. O čemu se radi? Najprije je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, 9. svibnja u Travniku, na “tradicionalnim” susretima “Zlatnih ljiljana Federacije BiH” (“Zlatni ljiljan” je najviše ratno odličje u Armiji BiH), po tko zna koji put ponovio jednu mantru koju je za života i njegov otac Alija Izetbegović izrekao bezbroj puta: “Naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile ni rušili bogomolje”. To je nazvao “suštinom našeg antifašizma”.

Daleko bi nas odvelo nabrajanje popaljenih sela, ubijenih civila, logora i porušenih i devastiranih bogomolja od strane Izetbegovićevih “antifašista”. Ovo “antifašisti” nije tu slučajno, to je plod višegodišnjeg forsiranja vestern-sižeja po kojemu su Bošnjaci, bez obzira na činjenice i kontekst, “good guys”, a svi ostali “bad guys”, što u prijevodu na ovdašnje jezike glasi: mi smo “partizani”, znači antifašisti, a oni “fašisti”, ustaše, odnosno četnici. Kako zapravo stoje stvari po ovom pitanju? Nagledao sam se za vrijeme rata mjesta kroz koja su protutnjili HVO, Armija BiH ili VRS. Postojali su detalji po kojima ste nepogrešivo mogli prepoznati koja je vojska “obradila” mjesto u kojem ste se zatekli. Glavna meta HVO-ovih vojnika bile su garaže. A ako su, prije nego što su kuće zapaljene, iz zidova bile iščupane električne instalacije, to je bio “znak Armije BiH”. Na takav način je “obrađena” i moja obiteljska kuća tijekom rata. Takva “pedantnost” se rijetko viđa. Zapaljena je nakon što je temeljito opljačkana, tako da tu više nije imalo što gorjeti. Pokupili su i moje knjige, njih oko 1.500, te nekoliko stotina gramofonskih ploča. Tu Armiji BiH treba skinuti kapu, naime pripadnici HVO-a bi knjige najvjerojatnije zapalili ili bi, kao u Šipovu 1995., Gradsku biblioteku pretvorili u javni WC, nakon što su sve knjige s polica srušene na pod. Možete li zamisliti miris starog papira izmiješan s nesnošljivim zadahom fekalija? Laži se najčešće govore onima koji ih žele čuti. U tom slučaju čak možemo govoriti i o dogovorenoj laži. Međutim, ponekad dođe do “kratkog spoja”. Kada se Bakir Izetbegović svojevremeno, prije gotovo tri godine, “zamjerio” boračkoj populaciji, “korigirajući” naknadnom pameću Daytonski mirovni sporazum, laprdajući kako je trebalo srpskoj strani dati “više Sarajeva”, a manje “teritorija uz Drinu”, dobio je žestoke odgovore. Ivica Šutalo, dobitnik najvišeg ratnog policijskog priznanja, “Zlatne značke”, i potpredsjednik “Udruženja veterana odreda Bosna”, Izetbegovićeve riječi opisao je kao “uvredu za sve poginule i preživjele borce Sarajeva”. “Ko je Bakir Izetbegović da nešto nekome daje? Dok smo mi krvarili, taj je čovjek spavao u sefu Narodne banke u Sarajevu. Sad, nakon svih patnji, prolivene krvi, on smatra da bi nekome nešto dao više. Kada ovo bude njegova država jedan kroz jedan, neka onda nešto daje i dijeli”, izjavio je Šutalo.

Treba razumjeti i Bakira Izetbegovića, slabo se bilo što moglo vidjeti iz sefa Narodne banke, najsigurnijeg mjesta u Sarajevu za vrijeme ratne opsade, u kojemu je, po jednom od mitova iz ratnog Sarajeva, babo Alija čuvao svog jedinca. (Na upit “Izetbegović sef Narodne banke”, Google daje čak 3.990 odgovora.) Onda se s pravom može postaviti pitanje je li Bakir Izetbegović ijednom izišao iz tog famoznog sefa i posjetio bilo koje mjesto kroz koje su protutnjale vojske, po onoj “kud narodna vojska prođe”. I jesu li se dobitnici najvišeg odličja Armije BiH ijednog trenutka zapitali tko im to soli pamet? Tri dana nakon Izetbegovićeva lupetanja u Travniku, u Foči je otvorena obnovljena Careva džamija koju je VRS 1992. porušila do temelja. Radi se o jednoj od najstarijih džamija u BiH i jednoj od tridesetak takozvanih “carskih džamija”. Izgrađena je po nalogu sultana Bajazita II 1501. godine. Ponovna izgradnja je koštala oko 500.000 KM, a rekonstruirana je prema sačuvanim fotografijama. Izgradnju je potpomogla i Vlada Republike Turske. Na otvorenju džamije, uz Bakira Izetbegovića koji je postao neizostavni džamijski inventar, bio je i zamjenik premijera Republike Turske, Veysi Kaynak. On je tom prilikom izjavio i sljedeće: “U vrijeme vladavine Osmanskog Carstva na području BiH vladala je pravda i nije bilo zadiranja u vjerski život ili kulturu, tradiciju i običaje nemuslimana.” Ovim riječima nema se uistinu što dodati, dovoljno je ovlaš prelistati bilo koji od sačuvanih franjevačkih ljetopisa da bi se uvjerili u merhametluk (humanost, milosrđe) turskih vlasti. Nije isključeno kako je “ista ruka” pisala travnički govor Bakira Izetbegovića i onaj fočanski Veysija Kaynaka, jer je Kaynakova rečenica jedan od “omiljenih” motiva bošnjačkoga nacionalizma po kojem je period turske vladavine u BiH bio primjer suživota, neka vrst međunacionalne idile, te “putokaz” za suvremenu BiH i ideal koji bošnjačka politička elita “velikodušno” nastoji “prodati” drugima.

Čak je i visoki predstavnik Valentin Inzko, koji se voli predstavljati kao praktični vjernik, ponekad imao običaj “prodavati” sličnu robu. U stvarnosti kršćani nisu imali pravo graditi vjerske objekte bez odobrenja istanbulske Visoke Porte (Vlada Osmanskog carstva), kršćanska groblja nisu smjela biti vidljiva s putova, uglavnom su se nalazila u zabačenim udolinama, djeca iz mješovitih brakova morala su biti odgajana kao muslimani, a za prelazak s islama na kršćanstvo bila je propisana smrtna kazna. Ovo je samo kap u moru sličnih, diskriminatornih propisa. U jednom intervjuu od prije više od desetak godina, pokušavajući pojasniti situaciju u BiH, “nadogradio” sam onu čuvenu Krležinu: “Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture.” U mojoj interpretaciji ova rečenica je glasila: “Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog merhametluka.” Iz ova dva gornja primjera čini se kako je ova rečenica, pogotovo njen posljednji dio, aktualnija nego ikada. A u pozadini svega je politička manipulacija i prijesna laž. “Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina”, napisao je Ivo Andrić u “Travničkoj hronici”. U tom smislu nije najveća budala onaj koji nema pametnija posla nego slušati umovanja Bakira Izetbegovića, već onaj koji dosada nije shvatio kako se radi o patološkom lažljivcu. “Slaže, a ne trepne”, kako bi se to kolokvijalno reklo. Kod nas se za takve, prijesne i bezobzirne lažljivce, uobičava reći kako im je “rakija pamet popila”. Međutim, u ova dva slučaja treba biti malo oprezniji jer se radi o dvojici muslimanskih vjernika (ili “vjernika”), tako da malo političke korektnosti nije na odmet: možemo se primjerice poslužiti “alternativnom činjenicom” i reći kako im je “šerbe (voćni sok, op.a.) udarilo u glavu”. Ono što mi se čini najvažnijim i zbog čega je zapravo i nastao ovaj tekst je činjenica kako danas patološki lažljivci, pogotovo u politici, nisu više “čuđenje u svijetu”, već je laž postala neka vrst konvencionalnog političkog diskursa za koji ne postoji djelotvoran “protuotrov”. Tu više ne pomaže ni famozna Krležina “kutija olovnih slova”. Jedino, i to donekle, pomaže ironija. Navest ću jedan primjer, jednu anegdotu iz mjesta u kojem živim.

U jednoj opskurnoj birtiji nakon rata je kao konobarica radila starija gospođa iz Vojvodine, ne sjećam se više njenog imena. Birtija se nalazila na mjestu gdje je za vrijeme rata bila ratna linija razdvajanja. Svi objekti oko nje bili su do temelja porušeni. U birtiji su se skupljali ratni veterani Armije BiH i HVO-a, uglavnom okorjeli alkoholičari. Gospođi iz Vojvodine jedne je prilike u goste došao sedmogodišnji unuk Uglješa. Dječak se jedno vrijeme igrao po birtiji i u jednom je trenutku upitao baku, pokazujući prema ruševinama: “Bako, ko je ovo srušio?” Svi su “posjetitelji” netremice zurili u “baku”, da čuju njen odgovor. “Nemci, sine”, rekla je ona. “Baka” je zapravo duhovitom trumpovskom “alternativnom činjenicom” i jedne i druge, Bošnjake i Hrvate, pretvorila u “partizane”, jer su “fašisti” u današnjoj “alternativnoj stvarnosti” uvijek oni drugi.

www.express.hr

122 thoughts on “Kolumna Josipa Mlakića: Srpsko junaštvo, hrvatska kultura, bošnjački merhametluk

 1. Amazing issues here. I’m very glad to peer your article. Thank you a lot and I’m looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 2. My relatives every time say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting familiarity daily by reading such nice articles.

 3. I’m extremely impressed with your writing talents as well as with the structure in your weblog. Is that this a paid subject or did you customize it your self? Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to see a great weblog like this one today..
  suzette

 4. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you will be a great author. I will remember to bookmark your blog and may come back later on. I want to encourage you to continue your great job, have a nice morning!

 5. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer201707

 6. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer201707

 7. Excellent items from you, man. I have be aware your stuff previous to and you’re simply too wonderful. I really like what you’ve got here, certainly like what you’re saying and the best way through which you say it. You’re making it entertaining and you still care for to stay it smart. I can not wait to learn much more from you. This is really a great web site.

 8. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170717

 9. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for beginner blog writers? I’d definitely appreciate it.

 10. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  See you later 😉

  XRumer20170718

 11. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 12. This is very interesting, You’re an overly professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to in quest of more of your magnificent post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 13. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170721

 14. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

 15. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

 16. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170721

 17. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and wonderful style and design.

 18. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 19. Write My Essay – EssayErudite.com

  Fed up of typing “who can write my essay” in the search bar?
  Would you like to have a reliable helper always by your side?
  Our website will come as an excellent solution to write my essay

 20. Write My Paper – EssayErudite.com

  Looking for an expert to [b][url=https://essayerudite.com/write-my-paper/]write my paper[/url][/b] for you? You are at the right place.
  Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion.
  Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks.

 21. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170725

 22. We Can Write Your Paper For You – EssayErudite.com

  Can You [url=https://essayerudite.com/write-essay-for-me/]Write My Essay for Me[/url] ? How many times do students worldwide ask this question without finding an answer?
  We’d rather not check the official statistics. At the same time, essays appear to be probably among the most popular academic assignments.
  Students from various education establishments need to complete them constantly. If you are among those lucky ones, feel free to contact our customer service department and opt for an essay writing help

 23. Best Essay Writing Service at EssayErudite.com

  Looking for the [url=https://essayerudite.com/best-essay-writing-service/]best essay writing service[/url] can turn into a pain in the neck especially if you are not an experienced essay buyer.
  EssayErudite.com is well known among students from the USA, UK, Canada and Australia.
  We provide a superior writing assistance and handle all types of academic papers ranging from dissertations and thesis statements to reviews and coursework.
  Whatever the challenge is, you can always count on us.

 24. Buy Essay – EssayErudite.com

  Where to Buy Essay Online ? Our experienced writers can boast higher degrees in addition to exceptional writing skills. You now have a great chance to [b][url=https://essayerudite.com/buy-essay/]buy essay[/url][/b] papers online with only a couple of clicks.

 25. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later 😉

  XRumer20170725

 26. Greetings!

  Finest cv and cover letters templates.

  [url=https://www.etsy.com/shop/ResumeX]Download resume templates in Word DOC with high print quality and creative formats, build a unique resume and get your dream job position.[/url]

  These resume templates created by professionals who know what future employer look for.

  Where to start?

  STEP 1: Idea. Start by putting together the content of your resume. Focus on work experience, summary of qualifications, keywords and any other important info that makes a powerful resume. [url=http://www.rawresume.com/]“How to Write a Great CV”[/url] will take you through the whole process step by step.

  STEP 2: Format chronological, functional or combination. Make sure you present your career in the format that highlights your experience, knowledge, and skills the best possible way. See [url=https://www.jmu.edu/cap/students/jobintern/resumes/format.shtml]“Choosing a Format” Guide by James Madison University[/url] to decide which format is the best for you.

  STEP 3: Appearance. [url=https://www.etsy.com/shop/ResumeX] Find the superb template to ‘dress up’ your content[/url]. This page has different templates to choose from.

  Bye!

 27. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170725

 28. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  Good luck 😉

  XRumer20170725

 29. Thesis Writing Service – EssayErudite.com

  If you look for a trustworthy [url=https://essayerudite.com/thesis-writing-service/]thesis writing service[/url] and want to benefit from a higher grade, your editors, proofreaders, and instructors are here to lend you a hand.
  Some students afraid of hiring professional writers due to ethical issues. As a result, they fail the course due to various reasons not able to defend their degree.
  You should note that there is nothing wrong with opting for a thesis writing service. EssayErudite is certainly the best place for that.

 30. EssayErudite.com is the web’s leading provider of quality and professional academic writing.
  When it comes to essay writing, an in-depth research is a big deal. Our experienced writers are professional in many fields of knowledge so that they can assist you with virtually any academic task. We deliver papers of different types: essays, theses, book reviews, case studies, etc.
  We have thousands of satisfied customers who have already recommended us to their friends. Why not follow their example and place your order today?

 31. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  Good luck 😉

  XRumer20170725

 32. It’s really very complicated in this full of activity life to listen news on TV, so I only use the web for that reason, and get the hottest information.

 33. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i need a quality, some premium omega 3 fish oil. I’ve found this [url=https://www.omega-3.club/premium-fish-oil-carlson.html] carlson omega 3 [/url] . What do you think about this Carlson brand?

 34. Yesterday i read some amazing info about Omega 3 stuff and now i very wanna buy it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to get it with lowest price. Any idea?

 35. Yesterday i got some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which pluses will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i wanna get it with lowest price. Any idea?

 36. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i want to get it with lowest price. Any idea?

 37. Yesterday i read some cool info about Omega 3 foods and now i very wanna buy it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i want to purchase it with good price. Any idea?

 38. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna buy it with lowest price. Any idea?

 39. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i want to purchase it with good price. Any idea?

 40. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 41. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

 42. Day ago i read some shocking info about Omega 3 foods and now i very wanna get it. But i’m not really sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to purchase it with good price. Any idea?

 43. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later 😉

  XRumer201708

 44. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

 45. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 46. Yesterday i read some cool info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to purchase it with lowest price. Any idea?

 47. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 48. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 49. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 50. fifa 15 pc скачать игры через торрент, fifa 15 скачать торрент 2016 а также [url=http://15fifa.ru/]azevedo fifa 15[/url]

 51. Day ago i got some amazing info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to buy it with best price. Any idea?

 52. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 53. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

 54. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later 😉

  XRumer201708

 55. Day ago i got some cool info about Omega 3 foods and now i very wanna buy it. But i’m not really sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to purchase it with good price. Any idea?

 56. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 57. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna get it with best price. Any idea?

 58. Yesterday i got some amazing info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to buy it with lowest price. Any idea?

 59. Yesterday i got some cool info about Omega 3 foods and now i very wanna buy it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i want to get it with lowest price. Any idea?

 60. Yesterday i read some amazing info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna get it with best price. Any idea?

 61. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna buy it with lowest price. Any idea?

 62. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708c

 63. Yesterday i read some interesting info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which pluses will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i want to get it with good price. Any idea?

 64. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later 😉

  XRumer201708c

 65. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i want to get it with best price. Any idea?

 66. Day ago i got some interesting info about Omega 3 foods and now i very wanna buy it. But i’m not really sure which pluses will i have. I’ve found this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i wanna get it with good price. Any idea?

 67. [b]Добро пожаловать на наш сайт[/b]
  [b]V.I.P. Услуги
  OpenVPN
  DoubleVPN Service
  Proxy/Socks Service[/b]
  [url=http://0.00000007.ru/2#wR2K7aS5mr]
  [img]http://0.00000007.ru/3#nhQb25nQg2[/img]
  [/url]
  ————————
  Всегда большое количество socks и proxy серверов онлайн
  на сегодняшний день: 33557 IP в 198 странах
  [b]Высочайшая анонимность – мы гарантируем, что наши прокси сервера целиком и полностью анонимны[/b]
  (тоесть не ведут логов и не видоизменяют[b] http заголовки)[/b]

  Шифрация траффика до сокс сервера, собственные технологии туннелирования траффика!
  Сверхнадёжная защита IP и всех без исключения соединений без эксплуатации VPN
  Возможность защищённого соединения с сокс серверами включена на всех тарифах! Сокрыть или сменить ваш IP можно двумя кликами мыши.

  [b]Совместимо с Windows 2k/2k3/XP/Vista/Seven/Win8
  Совместимо с MacOS, Linux, BSD (100% работоспособность через WINE)
  Совместимо с любыми виртуальными машинами[/b]

  Безусловно САМЫЕ низкие цены на анлимитный доступ при самом высоком качестве
  Наше правило – больше покупаешь – меньше платишь
  Возможность выбора наиболее подходящего анонимного прокси сервера – фильтрация по маске
  -IP Hostname Language Uptime Country City Region-
  Неизрасходованные прокси не сгорают при истечении периода действия аккуанта.
  ICQ бот на всех абсолютно тарифных планах!
  [b]Профессиональная техподдержка[/b]
  Автоматическая оплата средствами популярных платёжных систем WebMoney , PerfectMoney и BITCOIN
  Полностью Анонимный VPN Сервис
  Доступ по защищённому https протоколу
  [b]Всё что нужно для получения доступа это зарегистрироваться и произвести оплату![/b]

  [url=http://0.00000007.ru/2#v432BT2vM4]Vip proxy[/url]
  __________
  ключи касперского интернет секьюрити 2017 прокси россии
  openvpn tcp
  proxy 3a купить
  против блокировки вк

 68. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and now i wanna buy it with good price. Any idea?

 69. [url=http://rrr.regiongsm.ru/33]
  [img]http://rrr.regiongsm.ru/32 [/img]
  [/url]
  Благоустройство и асфальтрование в г. Краснодаре и г.Гулькевичи. Решение любого вопроса по асфальтоукладке и дорожным работам. Под КЛЮЧ

  Подробнее… Благоустройство-Краснодар.РФ … 7(861)-241-23-45
  ___________________________
  благоустройство газонов смета
  озеленение и благоустройство в тамбове
  разработка сметной документации благоустройство
  благоустройство участка казань
  двор многоэтажки благоустройство

 70. Day ago i got some shocking info about Omega 3 stuff and now i very wanna buy it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve got this [url=https://buy-omega-3.com] omega 3 info [/url] , and currently i wanna purchase it with good price. Any idea?

 71. [b]Пополение баланса Авито (Avito) за 50%[/b] | [b]Телеграмм @a1garant[/b]

  [b]Здравствуйте, дорогие друзья![/b]

  Будем рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам требуются конкретные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

  [b]Аккаунты не Брут. Живут долго.[/b]

  Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: [b]50% от баланса на аккаунте.[/b]
  Если необходим залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
  Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок!
  Гарантия:

  [b]И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!![/b] Вперед денег не просим… [b]А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …[/b]

  Оплата:
  ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
  Рады сотрудничеству!

  Залив Авито [b]канал Телеграмм @t.me/avito50 [/b]
  ________

  авито подать объявление бесплатно без регистрации
  авито ростов
  авито авто акции
  регистрация +на авито бесплатная
  авито нижний бесплатные

 72. Yesterday i got new shocking knowledge about Omega 3 stuff and now i really want to purchase it. But i need a quality, only premium omega 3 fish oil. I’ve seen this [url=https://www.omega-3.club/premium-fish-oil-carlson.html] premium omega 3 fish oil [/url] link. What do you know about this name?

 73. [b]Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы.[/b] по МИРУ – 50%| [b]Телеграмм @AviaRussia[/b] только этот, другие не используем.

  Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

  Оплата:
  ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
  Рады сотрудничеству!
  ________

  купить билет +на самолет туту дешево сайт
  дешевые билеты +на самолет вим авиа
  купить авиабилеты билеты онлайн дешевые
  купить авиабилеты дешево победа официальный
  купить дешевые авиабилеты онлайн официальный сайт

 74. Some time ago i got some shocking information about Omega 3 foods and now i very want to purchase it. But i want a quality, only premium omega 3 fish oil. I’ve found this [url=https://www.omega-3.club/premium-fish-oil-carlson.html] premium omega 3 fish oil [/url] link. What do you think about this name?

 75. В настоящее время только лишь бездеятельный не зарабатывает в мировой сети интернет! ©
  Как перестать быть тем «ленивцем», что еще не зарабатывает прибыль от всемирной сети интернет? Ответ на текущий вопрос можно встретить на все тех же просторах webа. Однако, основополагающей темой является вопрос не «Как срубить бабок?», а вопрос «Какой именно вид зарабатывания для нас больше всего подходит?». Среди многих способов заработка в мировой сети интернет особенно занимательными для нас будут те, что не требуют капиталовложения финансов и титанических усилий для организации бизнес процесса. Таким видом заработка является использование партнерских и реферальных программ инвестиционных и брокерских компаний. Доходность от торговли на финансовых рынках может оказаться довольно высокой, что заставляет людей толпами бежать к брокерам и заводить к ним денежные средства. А с этих денег партнер может получить существенную сумму в форме партнерских отчислений. Став партером и разместив гипертекстовую ссылку на своем интернет-ресурсе либо на разных форумах (ради типичного пользователя всемирной паутины) можно иметь постоянный доход без вложения финансовых средств и усилий. Как это все работает?

  Возьмём для примера компанию ExpertOption – брокера бинарных опционов.

  [url=http://bit.ly/2tRqLgJ#erXKm6zZ17]Ссылка на брокера[/url]

  [url=http://bit.ly/2uPwBMI#yxte3X9VMA]Ссылка на партнёрку[/url]

  (кроме этого имеется весьма много лендингов, высочайшая конверсия и минимум полей для заполнения при регистрации)

  Фирма предоставляет лучший сервис для клиентов среди себе подобных, чем конкретно и отличается. Более того, у них имеется весьма много прочих фишек и эффективных инструментов для партнера, которые помогают ему заработать. Компании есть чем привлечь клиента. Но на этом ваше внимание заострять не станем, потому как компания нам с вами интересна в первую очередь благодаря их партнерской программе. Их партнерская программа даёт возможность зарабатывать до 60% от прибыльности брокера систематически с каждого клиента до тех пор, пока он ведет торговлю через компанию. Организовав приток новых клиентов можно без усилий пожинать плоды.

  Где раздобыть клиентов? Этот вопрос больше актуален для обычных людей, не иметь в распоряжении своих онлайн-проектов или разрекламированных блогов. Надо начать с простого:
  1. Заколотить в поисковой строке запрос «форекс форум»;
  2. Зарегистрироваться на 5-10 интернет-форумах (для старта);
  3. Выбрать любой холивар про forex и сделать пост для привлечения внимания, например, «Ваш покорный слуга получил бесплатно $700 для обучения торговле в компании ExpertOtpion!», и вставить личную партнерскую ссылку.
  И всё. Людям станет любопытно, пройдут по ссылке, и некоторые станут клиентами. Несомненно, просто разместить единственный пост маловато, следует еще и создавать активность, участвуя в обсуждении и разжигая любопытство к компании. В каждом из обсуждения нужно в процессе аргументирования вашего мнения вставлять ссылки. Потратив немного усилий, тема заживет своей жизнью и уже другие люди будут цитировать партнерскую ссылку, распространяя ее за вас. Доходность от такой деятельности говорит сама за себя:
  [url=http://bit.ly/2uPwBMI#VgxktSbVkf]
  [img]http://bit.ly/2uPrbkT#unH2KAnya5[/img]
  [/url]
  Партнёрская программа имеет разнообразный набор инструментов для размещения ссылок:
  • Промо линки;
  • Баннеры для вебмастеров;
  • Попапы;
  и др.
  Также для вебмастеров безвозмездно предоставляются уникальный контент для расположения на своих интернет-порталах: релизы, все статьи, тактики и стратегии, консультации и прочмногое другоеее. Все это значительно упрощает работу и снижает прилагаемые старания для получения заработка. А вырученный доход можно вывести любым способом на выбор:
  • Wire Transfer (Банковский Перевод);
  • ecoin.cc;
  • Yandex Money;
  • Neteller;
  • PayWeb;
  • FasaPay ;
  • Epese;

  Достаточно непринужденный способ делать деньги, не так ли? Партнерство с ExpertOption позволяет несколько раз в месяц получать «небольшой» заработок в не менее чем несколько сотен $.

  Если же потратить больше усилий или же если вы программист, то размеры прибыли уже будут иметь более высокий порядок.

  Широкий набор инструментов отчетности предоставит возможность вам прослеживать источники получения прибыли и результативно управлять размещением ссылок.
  Международная компания ExpertOption имеет широкую известность по всему миру, большинство клиентов после ведения торговли на демо открывают реальный счет и, как минимум, половина из них делает повторный вклад. Благодаря этому, партнерские 50-60% от дохода компании представляют собой впечатляющую сумму денег даже для вебмастеров. Все что надлежит сделать, чтобы стать партнером, это пройти регистрацию в программе в один клик, расставить ссылку и получать доход. Все затруднения и проблемы помогут разрешить сотрудники службы поддержки.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *