Kolumna Josipa Mlakića: Učili za pjesnike, završili kao topovsko meso

Za hrvatske pisce iz BiH, ne za one iz Sarajeva, jedini put do Sarajeva je preko Zagreba

U Vitezu je 9. svibnja ove godine preminuo pjesnik Ivo Totić, koji je izvan ograničenoga kruga poznavatelja pisane riječi gotovo nepoznato ime. Totić je rođen u Zenici 1967. O njemu je nedavno u Jutarnjem listu pisao Miljenko Jergović, koji je svojevremeno šest Totićevih pjesama uvrstio u antologiju “Ovdje živi Conan”, pregled mlade bosanske lirike nastale u ratu. Knjiga je objavljena 1997.  u izdanju zagrebačkog Durieuxa. “Iako mu je knjiga (zbirka pjesama “Crna fizika” iz 1995., op.a.) izašla u Sarajevu, vijest o Ivi Totiću i njegovu pjesništvu nikad nije prešla tih osamdesetak kilometara, niti je on kao pjesnik dobacio do Sarajeva”, piše Jergović. Nažalost, ova konstatacija ne vrijedi samo za Totića. Na pamet mi, pored njega, padaju još dva imena: Marko Martinović Car, rođen 1933. u Polju kod Travnika, umro u Vitezu 2003., te Dragan Šimović, rođen u Gabeli 1964., umro u siječnju 2007. u Mostaru. Znači, zajedničko ovoj trojici pisaca je to što nikada nisu dobacili niti do Sarajeva, a kamoli do Zagreba, iako se radi o sjajnim piscima. Zapravo, za hrvatske pisce iz BiH, isključujući one iz Sarajeva, jedini put kojim se može dobaciti do Sarajeva je onaj zaobilazni, preko Zagreba.

I sâm sam na neki način prešao sličan put. I neki drugi pisci podrijetlom iz BiH. Razloga je više, a prvenstveno se radi o nepostojanju bilo kakvog sustavnog bavljenja knjigom u BiH, sve je svedeno na zatvorene, privatne kružoke zapišane taštinom “najviđenijih članova”. Bez obzira što je u vremenu od 1962. pa do pred rat Marko Martinović objavio pet knjiga, bio je gotovo nepoznato književno ime. Iako je njegova debitantska knjiga, “Zvona i tišine” iz 1962., zbirka poezije, Martinović je prvenstveno bio poznat kao pisac kratkih priča. “Izuzimajući književno djelo pokojnog Vitomira Lukića, doista bi se teško mogao pronaći u novijoj književnosti bosanskohercegovačkih Hrvata pripovjedač ravan Martinoviću”, napisao je književni kritičar i pjesnik Željko Grahovac. Spomenuti Dragan Šimović, koji je nekoliko godina pred smrt radio kao književni urednik, objavio je 2003., nekoliko mjeseci prije Martinovićeve smrti, knjigu “Salon namještaja”, koja je zapravo izbor iz tri Martinovićeve prozne knjige: “Tražio sam Augusta” (1981.), “Isus u podrumu” (1995.) i “Gutači žaba” (1999.). U uredničkom predgovoru toj knjizi Šimović se dotiče i percepcije književnog djela Marka Martinovića. “Za pisca Marka Martinovića sam slučajno čuo negdje u drugoj polovici osamdesetih prošlog stoljeća, pasivno nazočeći jednoj od neobičnih, štoviše živopisnih rasprava u Klubu književnika, u podrumu sarajevske Svjetlosti. Naime, usputno je od nekolicine sugovornika Martinović tada, s ‘visoka’, imenovan ‘onim poštarom iz Viteza’. Valja spomenuti, radilo se o društveno iznimnome mjestu, ‘književnom pupku svijeta’, gdje su prigodu za javni govor, prešutno, imali tek posvećeni i u samu ‘suštinu’ zagledani pojedinci, što je istodobno moglo značiti kako književna i svaka druga periferija započinje iza vrata Kluba, prostirući se cijelim okolnim svijetom, na sve četiri njegove strane”, piše Šimović. “I nakon ovlašna čitanja dalo se vidjeti kako je Poštar Majstor te da književni pupak svijeta, izgleda, zahvaća i mali Vitez u srcu Bosne, dotad nepoznato mjesto na našem književnom obzorju.”

Da bi se vidjelo koliko je Marko Martinović uistinu dobar pisac, dovoljno je pročitati par njegovih priča, primjerice “Ružičasti sapun”, jednu od najboljih ratnih priča koju sam pročitao, koja govori o poratnom odnosu ratnih zločinaca i žrtava. Nakon šoka, kad neimenovana žena na odjelu parfumerije robne kuće prepozna ubojicu svoga muža, prodavačica je tješi sljedećim riječima: “Sve ćemo ih više sretati, što da radimo? Lica žrtava i lica ubojica susrest će se i pogledati još bezbroj puta.” U ove dvije rečenice ima više istine o nakaradnosti postdejtonske Bosne i Hercegovine nego u tonama elaborata u kojima se barata raznim stereotipima. Ova priča je napisana 1995., godinama prije nego što su zločinci promovirani u heroje a žrtve ponižene. Zatim jednu potpuno suludu i potresnu priču, “Gutači žaba”, koju bi u najkraćemu mogli opisati kao križanac Juana Rulfa i Tarantina, odnosno Marqueza iz svoje “magične faze”, koji je Rulfa najčešće navodio kao svoj uzor, i Tarantina. Pored ovoga, Martinović je smatran i predvodnikom novog književnog naraštaja u Srednjoj Bosni. On je odigrao ključnu ulogu pri objavljivanju debitantske zbirke poezije Ive Totića i bio je na neki način dobri duh Viteza, apsolutno nezainteresiran za nešto što bismo mogli nazvati književnom slavom. Prijatelji i poštovatelji zvali su ga Carem, što je u malim sredinama poput Viteza, ako ćemo suditi po onoj kako nitko nije prorok u vlastitu selu, postignuće samo po sebi. Čitao je gomile rukopisa raznih anonimusa te sve knjižice koje su objavljivane u lokalnim okvirima, odnosno više je truda ulagao u tuđe knjige nego u vlastite. Nedugo nakon što je 1997. objavljena moja debitantska knjiga “Puževa kućica”, Marko Martinović se jedan dan obreo u mome gradu i potražio me, potegnuo je osamdesetak kilometara da me upozna. Moja knjiga je tako u startu “dobacila” do Viteza, što iskreno nisam očekivao. Nismo puno razgovarali o mojoj knjizi, osim što je Marko rekao kako ću “daleko dobaciti”. To je bio jedini trenutak u našem razgovoru u kojem je bio smrtno ozbiljan. To mi je i danas vrednije od bilo koje književne nagrade koju sam u životu dobio. Kad je tri godine kasnije objavljen moj prvi roman “Kad magle stanu”, susreo sam jedne prilike u Vitezu Marka, koji mi je rekao samo “Sjećaš se ti šta sam ja tebi reko!”, te iz džepa kaputa izvukao moj roman koji je nosao po gradu i preporučivao ga svakome za koga je znao da mu je stalo do knjiga.

Među ostalima i Ivi Totiću, koji mi je poslao jednu svoju zbirku i poruku kako ga je roman oduševio. Dragan Šimović pomalo je atipična pojava i teško se uklapa u bilo kakve šablone: unatoč tome što je prvu knjigu priča, “Misterij stolne lampe”, objavio 1990., s 26 godina, poslije rata se javio drugom zbirkom tek 1997. godine. Što je, ipak, pomalo neobično, ako imamo na umu svu silu pisaca i “pisaca” koji su se raspisali za vrijeme i poslije rata, a pogotovo zbog činjenice da je svojom prvom knjigom jasno dao do znanja da se radi o piscu koji ima što reći. Šimović je 1988. dobio uglednu Nagradu Zija Dizdarević, najvažniju književnu nagradu za kratku priču u BiH, koju su svojevremeno dobivali pisci poput Ivana Lovrenovića, Stjepana Čuića, Daše Drndić, Ivana Ivanjija… U priči “Čita krava novine”, koja je objavljena u trećoj i posljednjoj Šimovićevoj zbirci priča “Učili smo za pjesnike”, objavljenoj u Zagrebu 2003., Šimovićev junak, rezignirani tridesetogodišnjak, negdje na ratnoj crti oko Sarajeva, poput kakvog starca rezimira vlastiti život. To mjesto bismo mogli označiti kao ključno u cijeloj knjizi, jer se ona da iščitati po jednom jedinstvenom ključu: kao bolan hommage jednoj generaciji koja je “učila za pjesnike”, a završila kao topovsko meso. Odnos “liberalnog” Zagreba prema hrvatskim piscima iz BiH bio je prilično shizofren: od nevjerojatne susretljivosti pa do statusa “sumnjivih lica”, odnosno rušitelja vlastite zemlje, što sam i sâm bezbroj puta iskusio na vlastitoj koži, pogotovo zbog činjenice jer sam rat proveo u demoniziranom HVO-u, što je bilo vidljivo iz mojih romana, a jedna anegdota upravo o Draganu Šimoviću govori do kojeg je paradoksa to znalo dovesti. Jednom sam s jednim tipičnim zagrebačkim “liberalom” razgovarao o književnosti u BiH, koja je tad, u prvoj polovici 2000-ih, bila u trendu. Spomenuo sam u jednom trenutku Dragana Šimovića, koji mi je bio prijatelj i urednik tri moje knjige, a također smo u suradnji, uključujući Roberta Mlinareca, objavili 2004. jednu zajedničku zbirku priča (“Triangulacija”). “Pa on je nacionalist”, rekao je moj zagrebački poznanik.

“On živi u Mostaru.” Šimovićevo hercegovačko podrijetlo bilo je u to vrijeme “neoboriv argument” za slične tvrdnje. “Da”, rekao sam mu, “ali otkud ti to da je nacionalist?” To mu je navodno povjerio jedan sarajevski pisac, naš zajednički poznanik. Nisam mu htio reći kako je taj rat proveo izvan Bosne i Hercegovine, a Dragan Šimović u opsjednutom Sarajevu, odakle je tek nakon rata prešao u Mostar. Jedan period rata je kao vojnik Armije BiH proveo na najopasnijem ratnom položaju iznad Sarajeva, koji je bio ključan za obranu grada, na zloglasnom brdu Žuć, gdje je poginuo veliki broj branitelja. Kad je riječ o Ivi Totiću, nekoj vrsti reinkarnacije velikog Nikole Šopa, koji je proveo rat u opsjednutoj Lašvanskoj dolini, ostaje mi tek toplo preporučiti spomenuti Jergovićev tekst, jer je bolji teško ili gotovo nemoguće napisati. Prenijet ću samo, kao zaključak, Totićevu bolnu i sumornu pjesmu o Zagrebu iz “Crne fizike”, uvrštenu u Jergovićevu antologiju, koju je napisao 1994. i koja na svoj način govori o odnosu “pupkova svijeta”, Sarajeva i Zagreba u našem slučaju, prema skrajnutim “provincijskim” piscima poput Totića, Martinovića ili Šimovića.

www.express.hr

72 thoughts on “Kolumna Josipa Mlakića: Učili za pjesnike, završili kao topovsko meso

 1. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 2. I think everything posted made a great deal of sense. However, what about this? what if you were to create a killer headline? I am not saying your information isn’t good., but what if you added something that makes people desire more? I mean %BLOG_TITLE% is a little boring. You ought to look at Yahoo’s front page and see how they create post titles to get people to open the links. You might add a video or a related picture or two to get people interested about what you’ve got to say. In my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

 3. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you ought to write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but generally people do not speak about such topics. To the next! Many thanks!!

 4. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

 5. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170721

 6. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

 7. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170721

 8. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  Good luck 😉

  XRumer20170721

 9. Great site you have here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 10. Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply nice and i could suppose you are knowledgeable in this subject. Fine along with your permission let me to seize your RSS feed to stay up to date with impending post. Thank you a million and please keep up the rewarding work.

 11. Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

 12. Write My Paper – EssayErudite.com

  Looking for an expert to write my paper for you? You are at the right place.
  Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion.
  Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks.

 13. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  See you later 😉

  XRumer20170725

 14. Write My Essay – EssayErudite.com

  Fed up of typing “who can write my essay” in the search bar?
  Would you like to have a reliable helper always by your side?
  Our website will come as an excellent solution to write my essay

 15. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  See you later!

  XRumer20170725

 16. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170725

 17. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  Good luck 😉

  XRumer20170725

 18. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  Good luck!

  XRumer20170725

 19. EssayErudite.com is the web’s leading provider of quality and professional academic writing.
  When it comes to essay writing, an in-depth research is a big deal. Our experienced writers are professional in many fields of knowledge so that they can assist you with virtually any academic task. We deliver papers of different types: essays, theses, book reviews, case studies, etc.
  We have thousands of satisfied customers who have already recommended us to their friends. Why not follow their example and place your order today?

 20. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info a person provide to your guests? Is gonna be back often in order to inspect new posts

 21. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own blog and would love to find out where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

 22. Thanks for these pointers. One thing I additionally believe is always that credit cards supplying a 0% apr often appeal to consumers along with zero rate of interest, instant approval and easy over-the-internet balance transfers, nevertheless beware of the most recognized factor that will probably void that 0% easy neighborhood annual percentage rate and to throw anybody out into the bad house quick.
  Free Porn Picture Galleries

 23. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 stuff and now i very wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to buy it with best price. Any idea?

 24. Yesterday i read some amazing info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and now i want to purchase it with lowest price. Any idea?

 25. Day ago i got some amazing info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not absolutely sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i want to purchase it with lowest price. Any idea?

 26. Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i want to buy it with lowest price. Any idea?

 27. Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to buy it with good price. Any idea?

 28. Yesterday i read some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to get it with best price. Any idea?

 29. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later 😉

  XRumer201708

 30. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 31. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i want to buy it with best price. Any idea?

 32. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 33. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

 34. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna purchase it with lowest price. Any idea?

 35. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 36. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

 37. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 38. Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 39. Day ago i got some shocking info about Omega 3 stuff and now i very wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna buy it with good price. Any idea?

 40. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 41. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708

 42. Absolutely NEW update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck!

  XRumer201708

 43. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and now i wanna purchase it with good price. Any idea?

 44. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  Good luck 😉

  XRumer201708

 45. Yesterday i got some amazing info about Omega 3 stuff and now i really wanna buy it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i wanna purchase it with lowest price. Any idea?

 46. Day ago i got some amazing info about Omega 3 foods and now i very wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna get it with best price. Any idea?

 47. Yesterday i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and currently i wanna purchase it with best price. Any idea?

 48. Day ago i got some cool info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to buy it with best price. Any idea?

 49. Day ago i got some shocking info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not absolutely sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to get it with lowest price. Any idea?

 50. Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708c

 51. Day ago i got some interesting info about Omega 3 foods and now i really wanna buy it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve got this omega 3 info , and currently i wanna get it with lowest price. Any idea?

 52. Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
  captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
  You read it – then IT WORKS!
  See you later!

  XRumer201708c

 53. Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve found this omega 3 info , and now i want to get it with good price. Any idea?

 54. Day ago i got some shocking info about Omega 3 stuff and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which pluses will i have. I’ve found this omega 3 info , and currently i want to get it with good price. Any idea?

 55. Yesterday i got some amazing info about Omega 3 foods and now i really wanna get it. But i’m not 100% sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i wanna purchase it with best price. Any idea?

 56. Day ago i read some shocking info about Omega 3 stuff and now i very wanna get it. But i’m not really sure which benefits will i have. I’ve got this omega 3 info , and now i want to purchase it with good price. Any idea?

 57. Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

  Здравствуйте, дорогие друзья!

  Рады будем предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам надо определенные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

  Аккаунты не Брут. Живут долго.

  Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
  Если требуется залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
  Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок!
  Гарантия:

  И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим… А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …

  Оплата:
  ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
  Рады сотрудничеству!

  Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
  ________

  авито сургут бесплатные объявления
  калуга авито бесплатные объявления
  авито авто акции
  авито санкт
  авито подать объявление бесплатно

 58. Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ – 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

  Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

  Оплата:
  ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
  Рады сотрудничеству!
  ________

  купить дешево авиабилеты онлайн без комиссии
  купить билет +на самолет туту дешево
  москва ош авиабилеты дешево s7 официальный сайт
  дешевые авиабилеты цены москва
  авиабилеты s7 airlines7 официальный сайт дешевые билеты

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *