<

KOLUMNA MARINE RADOŠ: ŠTA JE ĆAĆA, U ŽIVOTU JEDNE ŽENE?

Onaj koji rješava sve probleme. Onaj kojemu nijedan momak nije dovoljno dobar za tebe. Onaj u kojeg čitav život gledaš pogledom koji govori: ”Tata, ja se uopće ne brinem. Sredit ćeš ti to. Ti sve uvijek središ.”
Ćaća u životu jedne žene, ako je dobar, uvjeri te da je muškarac onaj koji te treba štititi. Koji te treba pustiti da hodaš ispred njega, i svaki put kada vidi neku opasnost skočiti ispred tebe da primi metak koji ti je upućen.

Ćaća ti ipak, nikad ne pokaže sve svoje osjećaje. To je taj raspored svemira, imaš mater i prijateljice da plaču s tobom, a on će te naučiti da očvrsneš.
Ćaća, kad se rastuži, kao Kikaš, vani pokazuje samo ljutnju. Ako ćaća krene plakati, ode sve u tri neke stvari. Što ćeš, ženo, ako ćaća počne plakati? Ode zaštita. Ode stabilnost i sigurnost.
Ćaća, ako je dobar, uvjerio te je da te muško mora zaštititi. Da ti muško mora reći da zastaneš, ako si previše poletjela.
Ćaća, ako je dobar, podići će te kad padneš na pod. Jednom rukom, kao kad si bila dijete.

Sretan vam vaš dan Ćaće naše, ako ste bili dobri. Neke će vam zamjeriti što više ne mogu pronaći nekog tko je dovoljno čvrst, stabilan i jak da ih zaštiti.
Neke od nas i neće. Zahvalit će vam. Neke od nas neće tražiti sličnog, kao što psihologija kaže, nego će znati da postojite neki novi, moderniji i drugačiji koji će bit Ćaće našoj dici.
Prave Ćaće, da vole. Da puste dicu da idu, i uskoče pred metak. Da rijetko plaču. Da se ljute. Da nauče dicu da očvrsnu.

I da, hvala vam Ćaće, što rijetko plačete. Kao da je lako svaki put progutati željeznu kuglu, i ne rasplakati se. Možda i jest, ne znam.
Nikad neću biti ćaća. Ako budem imala djecu, bit ću onaj roditelj s kojim se plače. Hvala ti Bože.

MARINA RADOŠ

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

TKO JE IVAN FRANJO JUKIĆ?!

Read Next

SVEČANI USKRSNI KONCERT 31. OŽUJAK 2016. ŽUPA SV. ILIJE-ZENICA

Follow On Instagram