SIJAČI SMRTI PO NAŠIM CESTAMA…

By

U redakciju našeg portala stiglo je pismo našeg čitatelja koji nas je zamolio da ga objavimo. Pismo veoma zanimljivog sadržaja prenosimo u cjelini.  Autor teksta poznat je redakciji, a njegovo ime nećemo objavljivati po želji autora samoga teksta.

” Već desetak godina svakoga dana putujem na posao, na relaciji Zenica- Vitez, doživljavajući svakodnevno nova iznenađenja u nekulturi naših vozača. Živim za dan kada će naša policija kažnjavati pozamašnim novčanim kaznama sve prekršitelje zakona u prometu, ali na način da ona sama sprovodi pravila, kao na primjer da se vežu u službenim nes4autima, da voze po propisima, a ne da se mangupiraju kako to sada čine. Pogotovo sam zgrožen kulturom vožnje u Vitezu. Jednostavno me strah voziti u Vitezu jer tu većina vozača ne poštuje niti jedan prometni znak, kao i pravila. Sve je više prometnih nezgoda u Vitezu i njegovoj okolici. Dokle ćete više glumiti vozače formule jedan na cesti, dokle će te se ponašati kao da samo vi postojite na cesti, kao da samo vi imate pravo za svaki prekršaj koji počinite, promatrajući ga kao ispravan potez. Pa postoji li kod vas žmigavac, kao pokazivač ili pojas da se vežete. Postoje li kod vas semafori ili vam kao i di sada služe da prolazite kroz crveno, da oduzimate prvenstvo prolaza.

Mamini i tatini sinovi i kćeri, koji vozite sve bolja i skuplja auta, kasno će biti kada nekom oduzmete mladost i uništite nečiju obitelj, saberite se i ne glumite mangupe na cesti jer niste vi samo Bogom dani da vozite i iživljavate se na autima. Kružni tokovi kod Bube i Fisa ne služe vam da nekom oduzimate pravo prolaza kada se već nalazi u kružnom toku ili da prolijećete kroz njih, već da se civilizirano i ljudski ponašate. Došlo je vrijeme da viteška policija ustane s klupe pod borovima, ispred policijske postaje te da počne rigorozno kažnjavati sve i jednog vozača, ali i pješaka za i najmanji prekršaj jer samo tako ćete osvijestiti i uljuditi sve veći broj divljaka na viteškim cestama.

Moja vožnja po Vitezu, što je sastavni dio moga posla, sve me više i više podsjeća na divlji zapad, na preživljavanje, na strahovanje za vlastiti život. Vrijeme je da se uozbiljite i prestanete ponašati kao Bogovi i besmrtnici…A vi dragines2 panduri počnite sprovoditi zakon od sebe, da bi druge kažanjavali, a ne kao do sada da budete primjer nepoštivanja brojnih propisa u cestovnom prometu, poput obveznog vezanja i paljenja pokazivača smjera kretanja, kao i vožnje po propisanim brzinama.

Još malo i na svakom desetom metru moći ćemo vidjeti spomenike poginulim nevinim žrtvama u prometu zbog nečije nepažnje i iživljavanja. Auto nije formula, nego sredstvo za ugodan prijevoz od točke A do točke B….Prestanite kupovati vozačke i roditelji svojoj djeci poklanjati skupa auta da budu rasadnici smrti po cesti nego ih kaznite i vi i učite ih kako treba voziti….

 

You may also like

Hot News