<

Zenički Hrvati kao slijepo crijevo hrvatskih politika

I tako…. prošli su lokalni izbori…burno ljeto donijelo je oskudnu jesen…onako kako smo mi već u srpnju pisali… Doživjeli smo tada napade i prozivke kako unosimo nemir, neslogu i dodatno razdvajanje ionako podjeljenog zeničkog hrvatskog naroda. Očito je mnogima smetalo ono što su i oni sami znali, bez koalicije šanse za ulazak u gradsko vijeće bile su svedene na minimum ili su bile nemoguće.

Preživjeli smo kritike, dočekali izbore, držali se po strani tijekom cijele predizborne kampanje, čuvajući se našeg temeljnog opredijeljena, da smo neovisno glasilo zeničkih Hrvata. Portal koji je pokrenut da bude u službi svih hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice, od osnutka je prepušten sam sebi, iako se doista mora zahvaliti svima koji su nas vjerno odmagali, a koji su direktno učestovali u osnutku portala.

Došla je oskudna jesen, obje političke opcije s hrvatskim predznakom nisu izborile ulazak u Gradsko vijeće, kao što smo mi predviđali još srpnju. Tko je krivac?- pitanje koje se postavlja, a na koje bi smo mogli dobiti mnoštvo različitih odgovora. Krivci su svi, od vođa i članova obaju stranaka, kao i koordinacija hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice, koji umjesto da su inzistirali na koaliciji, su se povukli od samog početka, a redovito nam govore o potrebi jedinstva naroda, kako se onu kao bore za nas. Bore se oni za sebe i svoje interese, od riječi s oltara ostade samo pusta obećanja, dok se svakodnevno smanjiva broj njihovih članova zajednice.

Što su to naši lideri, kako politički tako i vjerski uradili za boljitak zeničkih Hrvata. Pitanje na koje bi smo teško dali odgovor, jer često samo njihove riječi ostanu ne potkrepljene djelima. I tako dok oni žive u nekim svojim stvorenim svjetovima, ostatak zeničkih Hrvata bori se svaki dan za vlastitu egzistenciju i preživljavanje.

Političko djelovanje stranaka s hrvatskim predznakom dovelo nas je u slijepu ulicu, pojedini politički lideri su na sceni od kad je i hrvatskog naroda, mijenjali su se i režimi, no oni su preživjeli, gledajući samo na vlastiti interes. Gledanje na vlastiti interes dovelo nas je do toga da smo izgubili i jednog vijećnika kojeg smo do sada imali. Očito je to cijena koju smo morali platiti, ali iz nje očito nismo ništa naučili. Zar je potrebno da portal ponovno ukazuje na sve probleme, a da se svi ostali ponašaju kao da žive u nekom drugom svijetu, gradu i životu.

Gdje je bio i naš kardinal Puljić koji konstantno govori o narušavanju svih prava Hrvata i predstavljajući se borcem za opstanak Hrvata, zar on kao vrhovni vjerski lider nije trebao doći i lupiti šakom od stol i pokazati da mu je stalo do Hrvata u Zenici i natjerati političke stranke na koaliciju. Očito, kardinalu je briga samo za Hrvate u nekom imaginarnom svijetu, a za zeničke Hrvate u tom svijetu odavno nema mjesta.

Gdje su i lideri političkih stranaka obaju HDZ-ova koji su Zenicu već odavno prekrižili, jedni jer se ne uklapa u Treći entitet, a drugi jer su se ionako sveli samo na Hercegovinu. Dolaze stalno i politički lideri iz Hrvatske, ali nikada nitko od njih ne dolazi u Zenicu, jer tu očito za njih ne žive Hrvati, jer ipak oni samo žive u Žepču, koji odavno kreira politički život zeničkih Hrvata, ili pak u Vitezu ili Kiseljaku.

I dok tako do u nedogled možemo pisati i tražiti uzroke, svakim danom zeničkih Hrvata je sve manje, a nitko o tome ne vodi brigu…To smo mi, sami sebe smo uništili i doveli do sunovrata iz kojeg nema povratka nazad.

REDAKCIJA

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Ljepota sivila naše Zenice

Read Next

Svjetski poznati kuhar Anthony Bourdain otkrio je par najčešćih grešaka koje svi rade kada spremaju steak

Follow On Instagram