<

ŠETNJA KROZ BIHAĆ

Danas vam predstavljamo grad Bihać, Unski biser, koji je za vas posjetila ekipa portala KOCKICE.

Bihać je smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, zanimljiva je turistička atrakcija, osobito ljeti, kada se može uživati u čarima rijeke Une.
Ovoga  puta vodimo vas u  šetnju po samom središtu Bihaća. Za početak preporučamo jutarnju kavu i doručak  u Restoranu “River Una”, koji se nalazi tik do rijeke, na desnoj obali. Uz prirodu, promatranje toka rijeke, hranjenje patkica, proći će vam predivni prvi jutarnji sati.

DSC_1587

Krenete li dalje prema gradu, nakon prelaska preko mosta, na samo nekoliko metara čekaju vas  tri velebna zdanja, koja stoje kroz desetljeća i prkose vremenu.

Crkva sv.Antuna
Građena je krajem XIX.st. a smatra se da je sagrađena na lokaciji gdje je bila i jedna od srednjovjekovnih bihaćkih crkava. Sam izgled crkve bio je za ono vrijeme više nego impozantan. Prostorno je zauzimala više od 900 m² sa visokim pravokutnim zvonikom, sa kojom je dominirala nad gradskom jezgrom.  Za vrijeme Drugog svjetskog rata promijenila je svoj prvobitni izgled. Naknadnim dozidavanjem zvonika i produžavanjem osnove ova crkva postaje jedna od tri najveće crkve na području BiH. Od ovog vjerskog objekta ostao je samo toranj sa zvonikom koji i danas odolijeva zubu vremena, podsječajući današnje generacije na sve strahote ratnog razaranja.

DSC_1609DSC_1613

Premda spada među najstarije građevine Bihaća, Kapetanova kula do današnjeg dana nije pronašla datum svog rođenja. Ono što čini specifičnost ove tvrđave-grada u odnosu na druge gradove u Bosni i Hercegovini u osmanlijskom periodu jeste sačuvana urbana struktura unutar gradskih bedema iz prethodnog perioda. Zgrada je u potpunosti adaptirana i danas ima, rekli bismo, svoj pravi sadržaj: pretvorena je u muzejski prostor u okviru kojeg su smještene stalne postavke.

DSC_1611

Turbe (grobnica)
Postoji nekoliko narodnih priča o izgradnji Turbeta. Pouzdano se zna da Turbe potiče iz vremena Osmanske vladavine i da je bilo izgrađeno od drveta. Dolaskom Austro-Ugarske počinje izgradnja nove crkve Sv. Antuna na mjestu gdje je bilo Turbe. Austro-Ugarske vlasti ga pomjera nekoliko metara i podižu novo Turbe od kamena, čiji izgled i forma traju do naših dana.

DSC_1610

Džamija Fethija
Dolaskom Turaka na naše prostore mnogo toga se unutar zidina grada mijenja i prekraja. Prvo što nova vlast preduzima jeste pretvaranje postojećih crkava u džamije. Crkva svetog Antuna preuređuje se u glavnu džamiju u gradu, Fethiju (u prevodu-osvojena). Nekadašnja crkva je građena je u gotskom stilu, sa visokim krovom, šiljastim prostorima od ukrasnog kamena, te zvonikom na osam uglova. Pored crkve se nalazio dominikanski samostan koji se u listinama hrvatskih feudalaca spominje još 1266. godine. Zvonik je ostao netaknut sve do 1863. godine kada se zbog dotrajalosti ruši i zamjenjuje vitkom munarom. Džamija Fethija je jedna od najočuvanijih sakralnih građevina u Bosni i Hercegovini.

DSC_1596                       DSC_1600

Nakon obilaska znamenitosti, dobro je sjesti u neki od niza kafića koji se nalaze na središnjem trgu. Nadasve ljubazni Bišćani će vas uslužiti i uvijek počastiti  “porcijom osmijeha”.

Do neke nove destinacije preporučamo vam da “skoknete” do lijepe Une i Bihaća. Možda je malo dulji put, ali vjerujte, isplati se.

DSC_1593

Dražen Čolić

Dražen Čolić je rođen 19.07.1980. u Zenici. Zaposlen je kao tajnik HKD"Napredak" podružnice Zenica. Na portalu Kockice radi kao novinar- istraživač.

Read Previous

MARILYN MONROE

Read Next

MALI KUĆNI TRIKOVI

Follow On Instagram