VJEŽBANJE ZA SREĆU

By

Partneri koji zajedno vježbaju, trče, voze bicikl ili samo brzo hodaju povezaniji su, ističu psiholozi. Prema jednom nedavno provedenom istraživanju, čini se da sa zajedničkim vježbanjem u odnos parova koji se “zajedno znoje” ulaze novi život i nova energija.

Provedeno je nekoliko istraživanja da bi se ustanovilo kako vježbanje utječe na parove i svako je iznjedrilo neki novi detalj. Istraživanje iz 2000. Arona, Normana, E.N. Arona, McKenne & Heymana pokazalo je da partneri koji zajedno vježbaju imaju stabilnije veze te su zadovoljniji vezom i sobom, a godine su to i potvrdile jer je većina ispitanih ostala zajedno. Ako vam vježbanje inače malo teže pada, možda će vam biti lakše ako počnete vježbati u paru. I ne samo da bi se moglo pokazati da je tako lakše izvoditi različite vježbe nego se pred partnerom postižu i bolji rezultati, a veza cvjeta.

 

Još je jedno istraživanje iz ’60- ih godina pokazalo da su učinkovitije vježbe koje se izvode u društvu. Brže ćete trčati i istrčati više kilometara, napraviti više sklekova, izdržati dulje na spravi za vježbanje i, ukratko, imati mnogo više pozitivnih učinaka od vježbanja ako vas netko gleda, a sve se to pojačava ako su te druge oči vašeg partnera. Osim toga, čini se da su nakon zajedničkog vježbanja partneri zadovoljniji i sobom i partnerom. Djelomično je to zbog toga što se tijekom zajedničkog vježbanja preklapa više pozitivnih aspekata: odradili smo nešto što smo si zacrtali, pa i više od toga, i pritom smo provodili vrijeme sa svojim partnerom umjesto da svatko vježba na svojoj strani.

Thinkstock
Thinkstock

Ali tu je i faktor privlačnosti. Spomenuto je istraživanje pokazalo kako zajedničko vježbanje povećava privlačnost među partnerima i pojačava im zaljubljenost. Vježbanje pojačava simptome fiziološkog uzbuđenja kao što su znojne ruke, brži puls, ubrzano i pliće disanje. Ti simptomi na mnoge načine odražavaju i sliku osobe u stanju uzbuđenja pobuđenu romantičnim razlozima.

Katkad ljudi mogu lako zamijeniti fizičko uzbuđenje za romantičnu privlačnost i s većom se pažnjom početi odnositi prema partneru, što je pokazalo istraživanje Duttona i Arona još 1974. To potiče partnere da ponovo vježbaju zajedno i čini ih privlačnijima u očima onog drugog. Ali učvršćuje se i odnos općenito. Stručnjaci ističu da parovi koji vježbaju zajedno imaju kontekst više za svoje zajedničko djelovanje. Vježbanje može doista biti zajedničko: možete vježbati istim ritmom, dizati utege u istom ritmu, mjeriti brzinu svom partneru pa on vama pa si dodavati naizmjence loptu. Tako se, kažu stručnjaci, razvija neverbalna komunikacija i poboljšava razumijevanje među njima. Nakon toga nećete imati mnogo potrebe za raspravama, nedoumice će se riješiti prije nego što nastanu, iznojit ćete ih zajedno.

izvor: BudiIN

You may also like

Hot News