<

Čak 45 zemalja iskeširalo je nevjerojatnu svotu novca kako bi svijet u potpunosti bio siguran od Černobila

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij službeno je proglasio kraj radova na novoj zaštitnoj metalnoj konstrukciji nad četvrtim reaktorom u Černobilu.

Zamjenik vođe projekta izgradnje metalne konstrukcije koji na osiguravanju reaktora radi od 1987., Victor Zalizetskyi, kazao je da je ponosan jer je imao priliku raditi na projektu koji “ima veliko značenje za cijelo čovječanstvo”.

Konstrukcija koštala milijardu i pol eura

Novi metalni sarkofag koji prekriva četvrti reaktor koji je uništen u nuklearnoj katastrofi 1986. godine, koštao je milijardu i pol eura, a financiralo ga je 45 zemalja. Europska unija dala je više od 430 milijuna eura za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom, prenosi portal 100posto.hr.

izvor:youtube

Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu. Novi sarkofag površinom je veći od stadiona Wembley, viši je od Kipa slobode te je težak 35 tisuća tona.

Magnet za turiste

Ukrajinska vlada se prije devet godina odlučila na ogromnu zaštitnu konstrukciju kako bi se umanjilo emitiranje radioaktivnosti u neposrednoj blizini elektrane, ali i kako bi se spriječilo dodatno propadanje reaktora u kojem se i dalje nalazi oko 200 tona radioaktivnog materijala.

Novi ukrajinski predsjednik prije tri dana kazao je kako černobilsku zonu isključenja treba pretvoriti u magnet za turiste i znanstvenike te da se radi o mjestu koje “treba pokazati svijetu”. “Dosad je Černobil bio negativni dio imidža Ukrajine. Vrijeme je da to promijenimo”, kazao je Zelenskij.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Gdje je danas legenda hrvatskog rukometa Goran Šprem

Read Next

Upriličen koncert istaknutih glazbenica u sklopu manifestacije PROROK U GRADU

Follow On Instagram