<

Čeka se na optužnicu za Buhine Kuće i Križančevo Selo

Danijel Grbavac trebao je u 2018. navršiti 26. godinu života. Ovaj mališan, rođen u praskozorje nesretnog rata 16. veljače 1992. godine nije, nažalost, dočekao ni drugi rođendan. Ubijen je iz vatrenog oružja 9. siječnja 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza u “incidentu” Armije BiH, piše Večernji list BiH. Prethodno su njegovu majku Ankicu Grbavac ubili iz vatrenog oružja na kućnome pragu. Susjedu Dragicu Petrović ostavili su živu u selu da bi je nakon dva dana ubili.

Tijelo ubijenog Marka Buhića prerezano je motornom pilom – civilna zaštita je prvo pronašla gornji dio trupa, a tek nakon dvadeset dana noge i donji dio trbuha. Stjepan Ramljak zaklan je nožem, a Nikola Janković ubijen sjekirom.

O masakru u Buhinim Kućama najtužnije govori tragedija obitelji Vidović. Ankica Vidović u Buhinim Kućama izgubila je sina i supruga, a kćer Marijanu su ranili. Osim njezina supruga, Armija BiH ubila je i njegova brata Mirka Vidovića i Mirkova sina Dražena Vidovića… 
Nijedan od ovih zločina nije imao prostora biti zabilježen pred Haaškim sudom. A u Buhinim Kućama ubijeno je 27 hrvatskih civila, djece, žena, staraca te 9 zarobljenih vojnika HVO-a. Bio je to jedan od posljednjih pokušaja Armije BiH da posve dotuče tamošnje hrvatske enklave koje su bile u okruženju godinu dana.

Doznajemo kako je istraga o tome masovnome ratnom zločinu protiv čovječnosti, ratnih civila i vojnika gotovo u cijelosti kompletirana. Napravljeni su očevidi, uzete izjave od svjedoka, prikupljeni dokazi. No, optužnice još uvijek nema. Jednako kao ni za Križančevo Selo u kojemu su ubijena 34 Hrvata, a nakon zarobljavanja pobijeno je i masakrirano još 30 pripadnika HVO-a. Liječniku, primarijusu dr. Franji Tiboldu, prigodom obdukcije je pozlilo pa je taj “posao” morao završiti drugi liječnik nakon što su dopremljena unakažena tijela masakriranih Hrvata.

Ova dva predmeta mogla bi biti i svojevrsni “pionirski” pothvat u pravosuđu BiH jer će se uvelike otvoriti arhive o zločinima koje su počinili pripadnici postrojbe El mujaheed koji su se borili u sklopu Armije BiH, a bila je sastavljena od pripadnika “svetih boraca”, od kojih je veliki broj kasnije završio na visokim pozicijama terorističkih organizacija. U operaciji u Buhinim Kućama i Križančevu su se kao odgovorni spominjali i pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a Armije BiH.

drukciji.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

SVETIŠTE KOJE JE RODILA MARIJINA SUZA U srcu bajkovite Pleternice nalazi se Svetište Gospi od suza, drugo takvo u svijetu

Read Next

Na današnji dan izvršen atentat na papu Ivana Pavla II

Follow On Instagram