Kardinal razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU u BiH – PORTAL KOCKICE <

Kardinal razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU u BiH

U utorak 11. veljače nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić, u prostorijama Nadbiskupske rezidencije, primio je Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Povod posjeta austrijskog diplomate koji je na mjestu specijalnoga predstavnika Europske unije u BiH zamijenio Šveđanina Lars-Gunnara Wigemarka, bilo je njegovo zanimanje za prilike u kojima žive katolici u BiH. Također, kardinal Puljić i gosp. Sattler razmijenili su mišljenja o tome kako pridonijeti opstanku katolika na prostorima BiH i njihovu suživotu s ostalim narodima u ovoj zemlji.

Inače, Johann Sattler je na dužnost šefa Delegacije Europske unije u BiH stupio 1. rujna 2019. Do tada je postigao zavidnu političku i diplomatsku karijeru. U njegovoj biografiji piše da je studirao političke znanosti i slavistiku na sveučilištima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. Doktorirao je 2008. na Sveučilištu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivan je od 1996. Razdoblje od 2008. do 2013. proveo je na mjestu direktora izdavača za WAZ Media Groupu i Axel Springer u Moskvi.

Radio je i kao zamjenik voditelja Ureda glavnog tajnika pri Ministarstvu vanjskih poslova; bio je savjetnik za politička pitanja u Austrijskom veleposlanstvu u Washingtonu i član kabineta posebnog predstavnika EU za jugoistočnu Europu u Bruxellesu. Prethodno je tri godine proveo na čelu Odjela za zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova u Beču te potom kao austrijski veleposlanik u Albaniji.

Za nadati se da će ovaj posjet i razgovor s vrhbosanskim nadbiskupom pomoći gosp. Sattleru da jasnije sagleda situaciju u Bosni i Hercegovini, a napose stanje u kakvom žive Hrvati koji još uvijek pokušavaju ostvariti ista prava koja imaju druga dva konstitutivna naroda u ovoj zemlji.

KT

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Priopćenje s 9. sjednice Glavnog vijeća HNS

Read Next

“Posljednji Mohikanci” crkve-bolnice u Novoj Biloj

Follow On Instagram