<

Katolički školski centar u Bihaću u teškoj situaciji, upitan opstanak

Ukoliko se ubrzo ne pronađe rješenje financiranja, ovaj školski centar mogao prestati postojati

Nastavno osoblje i učenici Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao Drugi” u Bihaću ukazali su okupljanjem u četvrtak na tešku situaciju u kojoj se već duže vrijeme nalazi ova obrazovna ustanova.

Istaknuto je da bi, ukoliko se ubrzo ne pronađe rješenje financiranja, ovaj školski centar mogao prestati postojati. “Očekujemo da će Vlada USŽ konačno obratiti pažnju na ovu djecu i da će se već jednom pronaći rješenje ovog problema, zbog kojeg su u neizvjesnosti naša djeca, a i mi s njima”, kazala je Amela Šimić, predsjednica Vijeća roditelja ove ustanove. Direktor KŠC “Ivan Pavao Drugi” Vedran Mihić još jednom je apelirao da se kroz proračunsko financiranje riješi problem Centra, pišu Nezavisne novine.

Ova obrazovna ustanova se već duže vrijeme nalazi u teškoj financijskoj situaciji, a zaposlenicima se duguje sedam osobnih dohodaka i toplih obroka. Problemi su započeli prije dvije godine, kada je Ministarstvo obrazovanja USŽ odlučilo uskratiti financiranje Srednje medicinske škole, koja djeluje u okviru tog školskog centra, čiji je rad započeo prije pet godina. Obrazloženo je to time da za funkcioniranje te škole ne postoji javni interes te je ukinuto njeno proračunsko financiranje, a svi troškovi prebačeni su na osnivača, odnosno Banjolučku biskupiju.

Inače, u sklopu Centra već dugi niz godina djeluju osnovna škola i Gimnazija, a njihov rad se neometano financira iz županijskog proračuna. Mihić kaže kako im na godišnjoj razini nedostaje oko 300.000 maraka kako bi mogli neometano funkcionirati te ističe kako su u proteklom razdoblju obavili niz razgovora s predstavnicima vlasti i nadležnih institucija, da je bilo raznih obećanja, ali nisu realizirana.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Mustač izručen Hrvatskoj

Read Next

Svečano obilježena prva nedjelja došašća u Župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka u Zenici

Follow On Instagram