<

Misom obilježena 151. obljetnica osnutka Kćeri Božje Ljubavi

U četvrtak, 21. studenogs na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu, sestre Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu obilježile su 151. obljetnicu osnutka svoje Družbe i završetak jednogodišnje proslave 100-te obljetnice Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi Kraljice Svete krunice u Sarajevu predvodio je preč. Zdenko Spajić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na početku mise riječi pozdrava uputio je vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve i odgojitelj u Internatu Sv. Josip, javlja KTA.

Uvodeći u euharistiju preč. Spajić čestitao je sestrama dan utemeljenja Družbe i pozvao ih na molitvu da im Gospodin udijeli snagu i milost Duha Svetoga kako bi karizmu, koju je njihova Utemeljiteljica zacrtala, mogli i danas vjerno svjedočiti i pronositi kroz svijet.

U prigodnoj propovijedi podsjetio je da spomendanom Prikazanja BDM u Hramu ispovijedamo vjeru Crkve od njezinih vrlo ranih dana da je Marija bila sva posvećena Gospodinu. Kazavši da je Bog “postao jedan od nas, da prebiva među nama, mijenja svijet i društvene i međuljudske odnose”, istaknuo je da Bog sve to čini preko osoba koje su ispunjene Duhom Svetim poput utemeljiteljice Majke Franziske Lechner, koja je “osjetila Božji poziv da u jednom vrlo nepravednom svijetu čini nešto što će uprisutnjivati Boga među ljudima”.

Osvrnuvši se na pročitano evanđelje, rektor Spajić je kazao da Isus okuplja novu obitelj oko jedinog kriterija – slušanja i vršenja volje Božje. Rekao je da grijeh kršćane sprječava da budu, kako to kaže molitva, u Kristu “jedno tijelo i jedan duh”, te da se kruh i vino – “nežive tvari” – snagom Duha Svetoga pretvaraju u Tijelo i Krv Kristovu.

“Nas je Bog stvorio na svoju sliku i dao nam slobodu da možemo biti otvoreni djelovanju Duha Svetoga ili da se, radi različitih drugih stvari, zatvorimo njegovom djelovanju”, rekao je preč. Spajić naglasivši da prepuštanje drugim „bogovima“ onemogućava da budemo istinski dionici unutar Crkve, “Kristova tijela koje je na križu porodio, uspostavio i koje posvećuje i vodi snagom Duha Svetoga”, prenosi KTA.

Za jubilarnu godinu Provincije sestre su odabrale geslo U Božjoj providnosti hodimo i njime se nadahnjivale od otvaranja 100. obljetnice Provincije u Sarajevu, 23. rujna 2018. također u njihovoj samostanskoj crkvi Kraljice Svete krunice u Sarajevu sve do završetka ove godine koji je svečano obilježen, 11. listopada 2019. u Zagrebu.

Inače, Družbu Kćeri Božje ljubavi utemeljila je, 21. studenoga 1868. u Beču Majka Franziska Lechner.

KT

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Kada će biti izabrano novo Vijeće ministara, što nalaže zakonska procedura?

Read Next

Recepti časne sestre ozdravljaju tisuće iz cijelog svijeta

Follow On Instagram