Obilježena godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne – PORTAL KOCKICE <

Obilježena godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u Mostaru je u ponedjeljak navečer obilježena 28. godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

fena

Obilježavanju je nazočio i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, koji je ustvrdio kako je Hrvatska zajednica (HZ), a zatim Hrvatska republika Herceg-Bosna (HRHB) bila nužda. – Hrvatska zajednica, odnosno HR Herceg-Bosna bila je odgovor politički svjesnog hrvatskog naroda na nemogućnost funkcioniranja bilo kojih institucija Bosne i Hercegovine u tom vremenu, odgovor da bi se sačuvala i BiH, ali svakako i hrvatski narod u BiH. Možemo svjedočiti da su institucije Herceg-Bosne u izvršnoj, zakonodavnoj i političkoj vlasti bile osnova za uspostavu i Bosne i Hercegovine, a u mnogim elementima još baštinimo elemente Herceg-Bosne – istaknuo je Čović. Dodao je kako postoji još puno onih koji nisu ostvarili svoje, kako kaže, ratne vizije i ciljeve i koji tako imaju mogućnost komentiranja Hrvatske zajednice i Hrvatske republike Herceg-Bosne. – Ja ću se još jednom zahvaliti utemeljiteljima HZHB-a, jer da njih nije bilo, ja sam siguran da nas kao hrvatskog, konstitutivnog naroda danas ne bi bilo ovdje, a evo čak i 28 godina nakon tog vremena mi se moramo brinuti oko legitimnosti – kazao je Čović.

Naveo je kako je Domovinski rat bio užasan i s mnogim žrtvama i zlodjelima kojima se sudi na različitim razinama te dodao kako se treba prisjećati tih dana, ali i okrenuti budućnosti. – To je moj poziv i SDA-u i svakom drugom. Pogledajmo na budućnost, a povjesničari neka se bave poviješću i analitikom što se tu radilo i je li se moglo uraditi puno bolje, ali u vremenu 1991., 1992. godine, kada su mnogi govorili da to nije vrijeme njihovog ratovanja, hrvatski narod je morao naći način kako se zaštititi od užasa agresije na ovim prostorima, a Hrvatska zajednica Herceg-Bosne je organizirana upravo isti dan kad smo imali stradanja u Vukovaru i Škabrnji – poručio je Čović.

izvor:vecernji.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

HKD Napredak raspisao natječaj za dodjelu stipendija

Read Next

Postignut dogovor: Zoran Tegeltija imenovan za mandatara Vijeća ministara BiH

Follow On Instagram