<

Portugal izbacio BiH, Francuzi u problemu! Poraz Makedonaca

Rukometaši Portugala pobijedili su BiH u Trondheimu 27-24 i tako je izbacio s rukometnog Eura, dovevši Francuze u situaciju da ne smiju izgubiti od Norveške. Makedonci još nisu osigurali drugi krug.

Senzacija ovogodišnjeg Eura, povratnik nakon 14 godina Portugal, koji je u prvom kolu šokirao Francuze, pobijedio je i Bosnu i Hercegovinu u Trondheimu 27-24 i tako može izbaciti Francuze ako oni potom kasnije izgube od Norveške.

Nakon izjednačenih prvih nekoliko minuta Portugalci su se golovima Joãa Ferraza odvojili na 7-4 i održavali tu prednost, no serijom 3-0 u 27. minuti BiH dolazi do izjednačenja (10-10). Portugalci su potom zvali minutu odmora i vratili vodstvo do poluvremena (12-11).

Bosna i Hercegovina iz svlačionice je izašla u drugačijem izdanju, u samo nekoliko minuta serijom 3-0 otišla je na 14-12, ali Portugalci su dali gasa i vratili utakmicu u neizvjesne vode (15-15).

Izbornik BiH Bilal Šuman napravio je veliku pogrešku kad je forsirao igru bez golmana jer su Portugalci zabili dva gola zaredom na prazan gol, tri u razmaku od nekoliko minuta i serijom 5-0 praktično prelomili utakmicu (20-16). Čak sedam golova zaredom zabio je Pedro Portela. Pokušavali su naši susjedi nešto do kraja i približili se na -2, ali više od toga nisu mogli.

Makedonci su prema kladionicama bili blagi favoriti protiv Češke, ali nisu uspjeli kapitalizirati pobjedu nad Ukrajinom i osigurati drugi krug. Češka je pobijedila 27-25 i tako ostala u igri da dođe na megdan Hrvatskoj u drugoj fazi u Beču.

Početak utakmice prošao je u izjednačenom ritmu gol na gol. Makedonci su golom Kire Lazarova za 7-5 prvi put otišli na +2 krajem prvog poluvremena, a takva je prednost bila i na velikom odmoru (11-9).

Češka je u prvim minutama drugog dijela dostigla prednost i došla do minimalnog vodstva 13-12. Makedonci su upali u crnu rupu početkom nastavka, Česi su serijom 5-0 otišli na 15-12, a Lazarov je povukao kad je trebalo i zaustavio pad svoje reprezentacije. Samo privremeno.

Faza oporavka Sjeverne Makedonije bila je kratkog vijeka, Česi su pronašli ritam i na ulasku u zadnjih deset minuta imali lijepih 21-18. No manje od pet minuta potom Makedonci su četirima golovima u nizu, dvama Dejana Manaskova, došli do izjednačenja 22-22. Česi nisu dopustili pad te su u završnici osigurali pobjedu.

Uzalud je Makedoncima bilo 11 golova Kire Lazarova. Stanislav Kasparek zabio im je sedam, a Martin Galia imao 14 obrana i lijepih 39 posto, dok su makedonski golmani Ristovski i Mitrevski skupa imali samo pet.

Göteborška skupina ponudila je ogled Švicarske i Poljske, poraženih reprezentacija iz prvog kola. Švicarci su serijom 4-0 došli do vodstva 5-3 u početku. Poljaci su se brzo vratili u egal, ali Švicarci su u finišu prvih 30 minuta vratili tijesno vodstvo, na poluvremenu je bilo 14-12.

Dva, tri gola prednosti Švicarska je držala i početkom nastavka, a u konačnici je napravila seriju 4-0 i odlijepila se na nedostižnu prednost za konačnih 31-24.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Zubčić jedini Hrvat u drugoj vožnji: Startao kao 48. i došao do prilike za nove bodove

Read Next

Sarajevo i ovo jutro najzagađeniji glavni grad na svijetu

Follow On Instagram