<

Seehofer: Dublinski sustav azila je propao

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer predložio je u utorak uvođenje sustava po kojem bi izbjeglice prije ulaska u Europsku uniju bile provjeravane glede mogućnosti stjecanja azila i na temelju te procjene raspoređene po zemljama Europske unije ili poslane natrag.

On je istodobno u Muenchenu zaključio kako je tzv. Dublinski sustav propao.

“Mi moramo zaključiti da je Dublinski sustav propao. On već dugo ne funkcionira i zato više ne može biti podloga za buduću azilnu politiku u Europskoj uniji”, rekao je Horst Seehofer nakon sastanka ministara unutarnjih poslova šest najmnogoljudnijih članica EU-a, neformalno okupljenih u skupinu G6 (Njemačka, Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Italija i Poljska).

Dublinski sustav nalaže da je za svakog izbjeglicu nadležna ona zemlja u kojoj je izbjeglica prvo ušao u EU.

“Nama je potrebna nova filozofija kada je u pitanju odnos prema izbjeglicama”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova.

Seehofer je predložio sustav po kojem bi samo one izbjeglice s izgledima za priznavanje izbjegličkog statusa ili zahtjeva za političkim azilom imale pravo ulaska u Europsku uniju.

“Izbjeglice s izgledima za stjecanje prava na boravak bi bile raspoređivane po zemljama EU-a koje su na to spremne, gdje bi bila donesena konačna odluka o statusu izbjeglice”, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Svi oni koji ne udovoljavaju ovim kriterijima bi bili, kako je rekao Seehofer, “uz pomoć Frontexa” vraćeni nazad.

Seehofer je izjavio kako “treba djelovati brzo” te da bi prvi konkretni prijedlozi zakona koji bi omogućili ovakav odnos trebali biti doneseni do njemačkog preuzimanja predsjedanjem Vijećem EU-a u drugoj polovini sljedeće godine.

U mjere koje bi omogućile primjenu ovih planova spada i povećanje broja pripadnika pograničnih postrojbi EU-a Frontexa.

Seehofer je naglasio kako je migracijski pritisak još uvijek velik i da ostaje najvažnija unutarnjopolitička tema u Europi. Ona je spomenuo i područje zapadnog Balkana gdje se, prema procjenama njemačke savezne policije, nalazi 30 do 40 tisuća izbjeglica koje čekaju na prolazak prema Europskoj uniji. (Hina)

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Ulaznice za susret Vatrenih na Rujevici ‘planule’ za pola sata

Read Next

ČOVIĆ: Izmjene Izbornog zakona nema bez Parlamenta BiH

Follow On Instagram