Vaskrs u Zenici uz nekolicinu vjernika – PORTAL KOCKICE <

Vaskrs u Zenici uz nekolicinu vjernika

U crkvi Rođenja Svete Bogorodice u Zenici jutros je služena vaskrsna liturgija kojoj je osim paroha Marka Maleša i pomoćnika, prisustvovala i nekolicina vjernika koja je uglavnom, poštovala naredbe kriznih štabova.

Najveći krišćanski blagdan ove godine je bio u potpuno drugačijem ambijentu u odnosu na protekle godine kada se u jedinoj pravoslavnoj crkvi okupi veliki broj vjernika koji uz molitvu dočekaju Vaskrs.

“Silom prilika ova liturgija će biti bez vjernika mada se nadamo da su svi oni u mislima s nama u liturgiji. Ipak, Vaskrs je najradosniji praznik pa nam ni koronavirus ne može pokvariti radost vaskrsenja”, kazao je Maleš.

Jutrošnjoj liturgiji u Zenici prisustvovali su članovi hora i pomoćnici Marka Maleša, a nekoliko minuta nakon početka liturgije počeli su pristizati i vjernici. Njih tek nekoliko, koji su samovoljno došli u crkvu, uglavnom su imali zaštitne maske i rukavice.

Maleš je dodao kako je Vaskrs pobjeda života nad smrću i da je suština ovog blagdana takva da uprkos praznom hramu ne smiju biti tužni.

“Nadamo se da će nam ovaj praznik pomoći da prevaziđemo sve ove probleme, nevidljive neprijatelje i onda će nam svaka nedjelja biti naš Vaskrs”, zaključio je Maleš. Tekst i foto: E. Mehić /

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Paroh Krulj: Ujedinili smo se u molitvi i svakom dobru

Read Next

FRA IVAN MATIĆ Neka nam Isusove riječi budu poticaj za prihvaćanje Božjeg milosrđa

Follow On Instagram