<

Zauvijek nas je napustila poznata Travničanka Ane s križevima

Ane Mačić iz Travnika, majka devetoro djece te baka i prabaka više od 50 unučadi i praunučadi, napustila je ovaj svijet u 90-godini života.

Sigurni smo da ne postoji osoba u Travniku, ali i cijeloj Srednjoj Bosni kojoj nekada blagoslov nije uputila Ane Mačić. Poznatu Travničanku, katolkinju, posvećenu vjeri, prije ste svakodnevno imali prigodu susresti na ulici, no u posljednje vrijeme i ne, jer je zbog bolesti bila smještena u Dom za stare osobe Otac Kristofor u Novoj Biloj, piše Tntportal.

Oko vrata je uvijek nosila krunicu s 10-ak velikih križeva s razapetim Isusom Kristom. U desnoj ruci držala je križ, sliku Sv. Ante Padovanskog i bočicu sa svetom vodom. Na lijevom reveru svojeg vunenog crnog pulovera uvijek je imala okačenu još jednu manju krunicu i medaljon Sv. Leopolda Mandića.

Oko struka zavezana fratarska korda, bijeli pojas na kojem su svezana tri čvora. Svakodnevni “podsjetnik” na tri zavjeta – poslušnost, siromaštvo i čistoću. Marama na glavi i uvijek skrušena u molitvi.

Bez obzira koje je doba godine, jesu li visoke ljetne temperature ili duboki zimski minusi, Ane je uvijek bila ustrajna u svojem zavjetu.

KT

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane

Read Next

Što učiniti kada natočite pogrešno gorivo ?

Follow On Instagram