<

29. prosinca 1981. – Umro Miroslav Krleža

Najplodniji i najsvestraniji književnik u povijesti hrvatske književnosti Miroslav Krleža rodio se 7. srpnja 1893. u Zagrebu.

Ostvario je vrhunske domete u svim književnim vrstama. Iako je nasljedovao bogatu europsku kulturnu i književnu baštinu, nije se priklonio nijednom utvrđenom modelu pa se ni njegov opus ne može svrstati ni u jednu stilsku formaciju. Osebujnost su njegova stvaralaštva među ostalim i iste tematske cjeline u svim djelima, esejima, romanima, dramama, opsesivne teme intelektualca suočena s rasapom individualne svijesti.

Oko Krležina života i djela lomila su se koplja, od ideološke pripadnosti do uklopljenosti u društveni sustav. Na mnogo što je odgovarao novim književnim djelom: Moj obračun s njima, Dijalektički antibarbarus. Najveću je poruku dao suvremenim Baladama Petrice Kerempuha. A lucidni eseji i dnevnički zapisi aktualno su i živo štivo, koje itekako vrijedi čitati.

Desetljeća Krležina stvaralaštva obilježila su 20. stoljeće, značila razdjelnicu, tematsku, ideološku i estetsku mjeru svega što je napisano u tom razdoblju u hrvatskoj književnosti. No u skladu s njegovim geslom da je cijeli život pjesma bez poante, Krležina fizička smrt 29. prosinca 1981. godine nije značila kraj.

Osobit kakav je bio, ostavio je naraštajima marginalije, rukopise koji su otvoreni tek 20 godina nakon njegove smrti. /izvor:hrt.hr/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

UEFA OBJAVILA RANG LISTU: Dinamo u prvih deset europskih klubova ovog desetljeća!

Read Next

Mladi uručili novčanu donaciju Dječjem domu “Egipat”

Follow On Instagram