BiH uravnotežila trgovinsku razmjenu sa Hrvatskom

By

Pandemija koju je izazvao korona virus donijela je i promjene u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa pojedinim zemljama, a jedan od pozitivnih razvoja je uravnoteženje trgovinskih odnosa sa Hrvatskom, izvještava Indikator.ba. Koronakriza nam je pomogla da smanjimo trgovinski deficit sa sjevernim susjedom sa kojim smo u proteklim godinama redovno bili u ‘debelom’ trgovinskom minusu.

To se dogodilo zahvaljujući padu uvoza iz ove zemlje od čak 27 posto za razdoblje siječanj-srpanj, dok je pad bh. izvoza u tu zemlji bio znatno manji, 7,7 posto. Uslijed toga je stopa pokrivenosti uvoza izvozom dostigla dosad nezabilježena razina od 90,7 posto. U dosadašnjim trgovinskim tijekovima ta stopa bila je znatno niža. Ukupan bh.izvoz u Hrvatsku za sedam mjeseci ove godine bio je 789,5 milijuna maraka, a uvoz 870,1 milijuna maraka. Dok je Hrvatska nakon Njemačke prva bh. izvozna destinacija, u uvozu je pala na četvrto mjesto, iza Njemačke, Italije i Srbije.

Do uravnoteženja razmjene nije došlo u trgovini sa drugim važnim susjedom Srbijom, gdje je pad bh. izvoza, koji je iznosio 625,4 milijuna maraka, bio 16,8 posto, a pad uvoza (ukupno 1,05 milijardi maraka) nešto manje, 12,7 posto. Srbija kao četvrta destinacija za bh robe, i treća zemlja za BiH po uvozu, učvršćuje se tako kao sve značajniji trgovinski partner BiH. Manji pad izvoza od uvoza BiH je imala i u razmjeni sa Njemačkom, koja je i dalje partner broj jedan, ali i sa Turskom i nekim drugim zemljama. Zatvaranje ekonomija i otežani transport roba, ali i promjene u strukturi uvoza i izvoza koju je uzrokovala panedmija učinili su da trgovinska razmjena sa nekim geografski udaljenim zemljama doživi značajan pad./dnevni.ba/

You may also like

Hot News