<

Blokiran račun Rudniku mrkog uglja Zenica

Zbog neuplaćenih, a obračunatih doprinosa, račun Rudnika mrkog uglja Zenica blokiran je od 29. kolovoza. Zbog novonastale situacije a danas su u Zenici boravili predstavnici Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH i uz obilazak pogona Stare jame, o aktuelnoj problematici, razgovarali sa rudarima i menadžmentom Rudnika.

“Zbog ove blokade, koja će onemogućiti poslodavca u RMU Zenica da poštuje Kolektivni ugovor, najvjerovatnije će 06. septembra doći do iskazivanja radničkog neposluha u svim pogonima ovog Rudnika”, navodi Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH, ističući i da je ovaj Sindikat, zbog aktualnog stanja u rudnicima Zenica i Breza, najavio štrajk u njima, za 13. rujna, dok će danas sa predstavnicima uprava, ova dva Rudnika potpisati i Sporazum o obavljanju minimuma poslova u toku najavljenog štrajka.

“Naš je definitivan stav da Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda BiH i uprave Rudnika Zenica i Breza, čiji je račun takođe blokiran, moraju iznaći rješenje, koje će omogućiti potpunu primjenu aktuelnog Kolektivnog ugovora, koji važi do 11. septembra”, tvrdi Sinan Husić, smatrajući da ove aktivnosti mogu biti i jedna vrsta dodatanog pritiska na pregovoračke timove reprezentativnih granskih sindikata, koji već imaju za sobom prvi krug neuspješnih pregovora po pitanju kreiranja sadržaja novog Kolektivnog ugovora za naredni period.
izvor:tvzenica/kockice.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Ivica Todorić u intervjuu za N1: Nikad nisam čitao ugovore, gradio sam Hrvatsku

Read Next

Dalić najavio hrabru igru Vatrenih: Napadamo Slovake!

Follow On Instagram