<

Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske

Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se 28. svibnja, u spomen na formiranje i svečanu smotru Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, 28. svibnja 1991.

• Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” održan je poseban program. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon pregleda počasne postrojbe uručio je činove i pohvale pripadnicama Hrvatske vojske. Na Pantovčaku će poslijepodne biti upriličen i svečani prijam. Svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu u crkvi “Sveta Mati Slobode” predvodit će vojni biskup mons. Jure Bogdan.

• Na vojnom poligonu kod Knina održava se vojna vježba gađanja i topničkih napadnih aktivnosti iz Patrija. U vježbi sudjeluje 195 vojnika raspoređenih u dva voda vatrene potpore, protuoklopnu desetinu, inženjerijski vod – što sve čini primarnu obučnu skupinu, kazao je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler. Uključene su i postrojbe logistike koju čine i vojno-obavještajni timovi.

• Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan 1991. godine, prvi put održana je službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga. Pogledajte povijesnu priču Martine Klaić o razvoju hrvatskih Oružanih snaga koje su izrasle iz legendarnog Zbora narodne garde.

• Jučer i danas izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske te državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće. Visoko izaslanstvo položilo je jutros vijence kod spomenika “Glas hrvatske žrtve Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

• Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno ministrom Tomom Medvedom te predsjednikom Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” Marijom Kapulicom položilo je vijenac i zapalilo svijeće na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj.

• Sjećanje je ovo na inimno važan moment u novoj hrvatsoj povijesti. Nama sudionicima onog vremena još uvijek odzvanja ona odlučnost kad su pripadnici ZNG-a pred svojim vrhovnim zapovjednikom toliko snažno iskazali moćne riječi ‘Prisežem, da ću i svoj život počožiti za obranu domovine’. Od tog trenutka ništa više nije bilo isto. Poruka iz Kranjčevićeve ušla je u svaki hrvatski dom, kazao je ministar Tomo Medved. Dodao je kako je neizmjerno sretan što je koračao s tim velikim ljudima.

• Bojnik Goran Anić predstavlja Tenkovsku bojnu “Kune”. Ta elitna bojna zakonska je sljednica slavne 3. gardijske brigade i transformirala se u modernu tenkovsku bojnu s 5 tenkovskih satnija i 70 tenkova M84A4. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim misijama i vježbama od kojih je Anić izdvojio prošlogodišnje sudjelovanje u vježbi u Njemačkoj kad su uspješno transportirali više od 25 borbenih i neborbenih vozila željeznicom kroz tri države i prošli više od 1000 kilometara. /hrt.hr/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Legendarni Blaženko Lacković se oprostio od rukometa

Read Next

Papa Franjo: Molitva sije život i otvara vrata prema Bogu

Follow On Instagram