Danas je prvi dan Kurban-bajrama – PORTAL KOCKICE <

Danas je prvi dan Kurban-bajrama

Prema Takvimu Islamske zajednice muslimani u BiH su danas dočekali prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram-namaz se na području Sarajeva klanjao u 06.11 sati.

Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijam za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH. 

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tijekom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.  Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH./vecernji.ba/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Nevjerojatno otkriće židovskih znanstvenika: Bog Tvorac je svoj potpis ostavio na svakoj živoj stanici!

Read Next

Napredak bio i ostao temeljna nacionalna institucija hrvatskoga naroda

Follow On Instagram