Danas je prvi dan Kurban-bajrama

By

Prema Takvimu Islamske zajednice muslimani u BiH su danas dočekali prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram-namaz se na području Sarajeva klanjao u 06.11 sati.

Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijam za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH. 

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tijekom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.  Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH./vecernji.ba/

You may also like

Hot News