<

Ministar Mandić: Testova ima savršeno dovoljno, pučanstvo se ne treba brinuti

Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine poručili su danas kako testova na koronavirus ima dovoljno i da građani ne trebaju brinuti zbog testova. Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je kako je Vlada FBiH u stalnom zasjedanju i da će tako biti sve do trajanja stanja nesreće.

Kako kaže, Vlada FBiH je donijela odluku da BH Telecom podijeli miljun KM i to za pet bolnica za nabavku respiratora i druge medicinske pomoći, piše Klix.ba. “Pozivam na disciplinu”, rekao je Novalić. Zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite FBiH Jelka Milićević rekla je kako je Krizni stožer FBiH izdao zapovijedi o uspostavi krznih stožera na nižim razinama, da je donio 30 zapovijedi i sada je na snazi 29 zapovijedi. Kako kaže, jučer je bila sjednica o uspostavi kriznih stožera u županijama i zadovoljni su rezultatom.

“Sustav funkcionira na vrijeme. Ovo je vrijeme kada moramo shvatiti da moramo zajedno raditi”, rekla je Milićević dodajući kako je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić najodogovorniji i da mu nije lako. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je kako su poduzeli brojne aktivnosti koje se odnose na stavljanje pod nadzor osoba. Kako kaže, u FBiH su testirana 342 pacijenta, 36 je pozitivno, a od sinoć i još jedna osoba iz Goražda.

“Radi se o majci već oboljelog pacijenta slučaj je vezan za Konjic. Testova imamo savršeno dovoljno. Ne trebamo se uznemiravati oko toga. Test može bit i lažno negativan zato treba testrati ljude za koje epidemiolog odluči da se trebaju testirati”, kazao je Mandić. Što se tiče kopiranja respiratora, Novalić je rekao kako se mora napraviti respirator koji vrši funkciju i da je greškom izjavio kako će respirator biti kopiran jer to nije dozvoljeno.

Najavio je i radikalni rebalans proračuna ističući da je drugi dio pitanja što se mora preusmjeriti na borbu protiv koronavirusa. Pomoć, kako kaže, nude mnoge države od Kine, Turske, Kuvajta, Katara i tako dalje. Ministar Mandić još jednom je istaknuo da testova ima dovoljno i da se “pučanstvo ne treba sekirati” i da o testiranju treba odlučivati medicinska struka.

izvor:vecernji.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Dva nova slučaja korona virusa u BiH

Read Next

Krešić: Oružane snage spremne na sve izazove koje nosi pandemija koronavirusa

Follow On Instagram