Dusina- tužna obljetnica zločina Armije BiH nad zeničkim Hrvatima – PORTAL KOCKICE <

Dusina- tužna obljetnica zločina Armije BiH nad zeničkim Hrvatima

Prije 26 godina odigrao se jedan od prvih ratnih zločina u hrvatsko-bošnjačkom sukobu. Naime, u mjestu Dusina (općina Zenica) ubijeno je 10 osoba – 9 hrvatske i 1 srpske nacionalnosti, a ovaj se zločin smatra početkom otvorenog sukoba između Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Ubojstva u Dusini počinila je 7. muslimanska brigada Armije BiH, a odgovornom osobom smatra se Šerif Patković Geler, koji se čak i u iskazima Haaškom sudu pohvalio da je zapovjedniku zeničkog HVO-a i njegovoj supruzi izvadio srce. U selu Dusina tog su dana ubijeni: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipe Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić.

Zločin u Dusini bio je posljedica napetosti koja je na prostoru srednje Bosne vladala već dulje vrijeme, a zorno prikazuje pokušaj etničkog čišćenja Hrvata iz srednje Bosne koji je započeo u siječnju 1993. godine. Naime, cilj Bošnjaka bilo je presijecanje hrvatskih područja u srednjoj Bosni i odsijecanje Lepeničke od Lašvanske doline kako bi se spojili 3. i 4. korpus Armije BiH (odnosno Zenica s područjima Konjica i Jablanice).

Osim toga, osvajanjem tih područja izvršilo bi se raseljavanje Hrvata i useljavanje Bošnjaka, što je u konačnici rezultiralo masovnim migracijama Hrvata iz Kaknja, Vareša, Zenice, Travnika, Bugojna, Konijca, Jablanice i drugih mjesta. Tako danas od 231 Hrvata koji su živjeli u Dusini prije rata nije ostao nitko.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Danas zasjedao Hrvatski narodni sabor

Read Next

Vjekoslav Bevanda : Negativna reakcija nekih medija na Deklaraciju i Sabor HNS-a potvrđuje da su Hrvati napravili pravu stvar

Follow On Instagram