<

EU pomaže BiH sa 68 milijuna eura

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u telefonskom razgovoru informirao povjerenika za proširenje Europske unije Olivera Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, mjerama koje BiH poduzima u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i kapacitetima zdravstvenog sustava.

Predsjedatelj Džaferović naglasio je da Bosna i Hercegovina poduzima odlučne mjere na sprječavanju širenja korona virusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih koje se poduzimaju u zemljama u okruženju i Europi.

Posebno je istaknuo potrebu za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.

Povjerenik Varhelyi informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da će Europska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 28 milijuna eura za zdravstveni sustav, kao i dodatnih 40 milijuna eura za podršku gospodarstvu.

Varhelyi je pozvao Bosnu i Hercegovini da se, iako nije članica, pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja članica Europske unije za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini. Dodao je da će Europska unija osigurati i prijevoz opreme do naše zemlje.

Povjerenik Varhelyi je naglasio i da će Europska unija učiniti dodatne napore kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u nabavci neophodne medicinske opreme.

Predsjedatelji Džaferović zahvalio je komesaru Varhelyiju za odobrena sredstva i poziv da Bosna i Hercegovina zajedno sa zemljama EU sudjeluje u nabavci opreme.

Džaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Europske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije korona virusa najvažniji prioritet, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Još dvoje zaraženih u Sarajeva, jedna žena umrla, ukupno 166 oboljelih u BiH, troje umrlo

Read Next

Na graničnim prijelazima u FBiH uručeno 16.092 rješenja o izolaciji

Follow On Instagram