Festival domaćih rakija Zenica

U subotu 6.04.2019.godine upriličen je Festival domaćih rakija Zenica, po prvi put isti organiziran u partnerskom odnosu dva kulturno umjetnička društva HKD Napredak Zenica i SPKD Prosvjeta Zenica.
Na ovogodišnji festival prijavilo se 25 proizvođača rakija, na natjecanje je predano 57 uzoraka raznih vrsta rakija od : šljive, jabuke , kruške , dunje, likeri i ostale vrste rakija.
Predstavljene su rakije iz Bihaća, Maglaja,Kaknja, Žepča,Visokog i Zenice.
Festival osim natjecateljskog dijela imao je za cilj i promidžbu, razmjenu iskustva i edukaciju o najnovijim trendovima u ovoj vrsti proizvodnje. Festivalom domaćih rakija se želi doprinijeti da se proizvodnja rakije uozbilji i da se u potpunosti dostigne potencijal koje ima područje Grada Zenica i Bosna i Hercegovina.
Na festivalu je dodijeljeno ukupno šest glavnih nagrada, pobjednicima je dodijeljen zlatni čokanjčić , nagrada koju je specijalno za festival izradio gospodin Miroslav Popović – Grafostil Zenica.
Dobitnici zlatnog čokanjčića:
Anđelko Bilić – u kategoriji rakija od šljive i kruške
Ifeta Husejnagić – u kategoriji rakija od jabuke
Ajdin Dilaver – u kategoriji rakija od dunje
Senad Džanić – u kategoriji likeri
Golub Marić u kategoriji ostalih rakija.

Organizatori su istaknuli da će za sljedeći festival osim lokalnog nivoa bazirati se i na proizvođače iz regiona i da se suradnja ova dva kulturno umjetnička društva nastavlja i ubuduće, tim koji uspješno surađuje ne treba mijenjati.
Generalni sponzor ovogodišnjeg festivala je Grad Zenica, Sarajevski Kiseljak, Klas Sarajevo, ZIM Zenica, Zlatna prirodna voda Oaza i restoran Tapas.

Dražen Čolić

Dražen Čolić je rođen 19.07.1980. u Zenici. Zaposlen je kao tajnik HKD"Napredak" podružnice Zenica. Na portalu Kockice radi kao novinar- istraživač.

Read Previous

Križni put mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Read Next

VLČ. BOŽO MARKOTIĆ- ČAJDRAŠKI HEROJ ČIJA SU DJELA SVETA

Follow On Instagram