Gastro fest uz Dan općine Orašje okupio 22 ekipe u pripremi fiša i čobanca

By

Jedan od najljepših, pa i najmasovnijih
sadržaja uz proslavu Dana općine Orašje svakako je Gastro fest u
organizaciji LU Sava i UR Šaran Orašje.

I
ove godine fišijada i čobancijada okupile je oko stotinu natjecatelja i
blizu tisuću posjetitelja koji su predstavili tradicionalne
specijalitete posavskog kraja i uživali u njima. Dok se u kotlićima
krćkao fiš i čobanac, na nekoliko mjesta su majstori kuhinje pripremali
ribu na tanjirači, kobasice i slaninu na žaru, a sve je bilo „začinjeno“
tamburaškom glazbom Toliških mladića. Na ruku svim posjetiteljima bilo
je toplo i sunčano vrijeme s temperaturom iznad 23 stupnja Celzijevih.

–”Izrazio
bih zadovoljstvo posjećenosti građana koja je godinama iznimno velika i
na ovaj način čuvamo tradiciju na naše specijalitete na koje smo
ponosni. Kako se ovdje okuplja isključivo muška populacija, ove godine
smo odlučili proširiti sadržaje i na pripremu posavske pogače, što je
pobudilo zanimanje kod žena. Naravno i pogača je bila u tradiciji naših
starih, pa je i danas zadržala svoje mjesto kao nezaobilazni
specijalitet u svakoj obitelji”, kazao je načelnik općine Stanko
Vincetić, te naglasio kako sve ove manifestacije treba nastaviti dodatno
podržavati i obogaćivati u svrhu promocije turizma u Posavini. Lovci i
ribolovci također ističu kako postoji puno prostora za razvoj turizma u
Posavini, ali na konkretne poteze još se čeka na donošenje zakona
vezanih uz Turističke zajednice. –”U međuvremenu mi ne mirujemo, nego
pripremamo teren, jer Posavina je poznata po pripremi fiša i čobanca,
što nam gosti sa strane jako često sugeriraju da se ovdje izvrsno kuha i
često navraćaju na naše manifestacije”, rekao je načelnik Vincetić,
koji kaže, više preferira čobanac, a ponekad ga i sam priprema.

U
natjecanju pripreme fiš paprikaša nastupilo je 10 ekipa i proteklo je u
znaku uspjeha ribolovaca iz Tolise. Prvo mjesto osvojila je ekipa
Kumovi iz sekcije Tolisa koju su predstavljali Christijan Oršolić i
Matijan Dominković, drugo Kriminalci (O.Luka-Bok) i treće Klik team iz
Tolise.
Kod lovaca je sudjelovalo 10 ekipa iz LU Sava Orašje, te kao
gosti LU Fazan Odžak i MK Posavac Orašje. Najukusniji čobanac, po odluci
ocjenjivačkog suda, skuhali su lovci iz sekcije Bok ( Mato Marić, Rade
Žikić, Josip Filipović i Iljo Kosić). Druga je bila sekcija Tolisa, a na
trećem mjestu Donja Mahala. Nagrade najboljim kuharima čobanca i fiša
uručio je načelnik Stanko Vincetić.

izvor:oštra luka

You may also like

Hot News