GRABAR-KITAROVIĆ: Hrvati u BiH moraju biti u žarištu nacionalnih i državnih interesa Hrvatske

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je na prijemu na Pantovčaku da u žarištu nacionalnih i državnih interesa moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivan povijesni narod, ali im prijeti da postanu manjina, kazala je.

“Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zato treba najozbiljnije pristupiti rješavanju političkih pitanja kao što je hitna promjena izbornog zakona”, poručila je te dodala da je BiH nužno što prije “povući” prema euroatlantskim integracijama.

Grabar-Kitarović je na inauguraciji srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nazočila, prije svega, kako je kazala, radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga i poručila da smatra da Hrvatska i Srbija moraju imati stalan i konstruktivan dijalog.

“Učinila sam to u duhu dobrih običaja, ali prije svega radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga, kojem je temelj Subotička deklaracija. Držim da Hrvatska i Srbija moraju imati stalan i, nadamo se, konstruktivan dijalog, kako o bilateralnim pitanjima, tako i o svim pitanjima od interesa za zemlje Jugoistočne Europe”, rekla je Grabar-Kitarović.

Obraćajući se na prijamu povodom obilježavanja Dana državnosti Hrvatske ona je naglasila da su rane iz rata u Hrvatskoj još svježe i bolne i da neke nikada neće zacijeliti, posebno kod onih koji traže svoje nestale.

“Moramo učiniti sve kako bismo ih pronašli. I pravo na obilježen grob ljudsko je pravo. To je prije svega humanitarno pitanje, ali je i političko, o kojem sam razgovarala i ponovno ću razgovarati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem”, poručila je hrvatska predsjednica na prijamu na Pantovčaku.

Ona je izrazila vjeru u “dobru volju” i razrješavanje tog “velikog i teškog pitanja” kako bi se i tako učinio “važan korak” ka stvarnoj normalizaciji odnosa dvije države i naroda”.

Podsjetivši na 25. lipanj 1991. godine i donošenje Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, Grabar-Kitarović je rekla da se od tada nije dovoljno pažnje posvetilo pitanjima unutarnjeg uređenja i poručila da se treba usmjeriti na budućnost, na provedbu politike koja će u prvi plan staviti rješenje egzistencijalnih pitanja. Naglasak je stavila na pet politika: demografsku obnovu, gospodarsku obnovu, obrazovnu reformu, sigurnosnu politiku, te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju radi ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske./HMS/

You may also like

Hot News