<

IVANA PARADŽIKOVIĆ Na dan pada Vukovara moja obitelj je bježala, a ja se i sada suočavam sa zaključanim strahovima 10-godišnje djevojčice

U velikom intervjuu za Večernji list, novinarka i poznata voditeljica i urednica Provjerenog na Novoj TV Ivana Paradžiković progovorila je o novinarstvu u doba korone, o potresu, životu u samostanu za vrijeme izbjeglištva, sinu Hugu, ali i putovanjima i destinaciji na koju mašta otići čim se život barem donekle vrati u normalan tijek.

Ivana Paradžiković već 13 godina kormilari redakcijom istraživačkog magazina “Provjereno”. Urednica i voditeljica na Novoj TV jedna je od rijetkih osoba kojoj vjeruju oni koji su izgubili vjeru u baš sve, ljude, zakone i institucije… U poslu je strastvena i predana, a njezin trud nedavno je nagrađen i Večernjakovom ružom koju je “Provjereno” dobilo u kategoriji TV emisije godine.

Prije tri tjedna “Provjereno” je prvi put nagrađeno Večernjakovom ružom.

“Priznanje je došlo u izuzetno važnom trenutku za cijelu redakciju. Naime, uslijed izvanrednih okolnosti, “Provjereno” se ne producira onako kako smo mi, ali i naši gledatelji naviknuli. Nama, kolegama u redakciji, koji posljednje desetljeće jedni s drugima dijelimo živote svakoga dana i više smo vremena u tim silnim godinama proveli jedni s drugima nego s članovima svojih obitelji, najteže pada to što smo sada razdvojeni. Nagrada u takvom trenutku nevjerojatna je injekcija optimizma, ponosa zbog svega što smo dosad izgradili i vjere da ćemo ponovno nastaviti tim istim putem”, rekla je.

Paradžiković ističe kako je tajna dugovječnosti u novinarstvu u ljudima koji ga čine.

“Tajna dugovječnosti u novinarstvu je u ljudima koji ga čine. U zajedništvu. Sve se više-manje može naučiti, novinarstvo je zanat, vještinu možeš savladati, tehnike naučiti. Ali ne možeš naučiti biti dobar čovjek, a to je početak i kraj svega. Novinari u ‘Provjerenom’ su dobri ljudi koji taj posao rade svim srcem i to se u konačnici itekako vidi”.

Ističe kako se veže za ljude koji kroje tešku sudbinu.

“Vežemo se dosta za ugrožene ljude i pogađaju nas. I sve dok je tako radit ćemo taj posao. Kada se navikneš, oguglaš, distanciraš, znači da je tvoje vrijeme u novinarstvu prošlo”, istaknula je.

Voditeljica provjerenog je jedan dio svog života provela i u samostanu.

“To mi je jedan od najljepših perioda života. Cijela obitelj bila je nagurana u jednu malenu sobicu od desetak kvadrata. Ali nikad se više nismo smijali i nikad više voljeli nego u toj sobici, stisnuti kao sardine, na madracima na podu”, rekla je

Rođena je u Srijemskoj Mitrovici, a otkako je otišla od tamo, nikad se nije vratila u Vojvodinu. 

“Nisam se nikada vratila. Na dan pada Vukovara 18.11.1991. moja obitelj je bježala. Nije to meni izlet. Otići tamo i suočiti se sa svime što je 10-godišnje dijete u meni zaključalo duboko u podsvijest zahtijeva ozbiljnu pripremu. Kada budem spremna, otići ću, rekla je Ivana Paradžiković u razgovoru za Večernji list.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Najavljeno otvaranje tržnih centara između 24. i 28. svibnja

Read Next

Pompeo i Plenković razgovarali i o BiH

Follow On Instagram