<

Kada će biti izabrano novo Vijeće ministara, što nalaže zakonska procedura?

Nakon što je Predsjedništvo BiH, trinaest i pol mjeseci nakon izbora, konačno imenovalo mandatara za sastav novog Vijeća ministara, iako je to, po zakonu bilo dužno učiniti 15 dana nakon nakon održavanja konstituirajuće sjednice kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, novu izvršnu vlast BiH bi mogla dobiti do kraja ove, ili početkom iduće godine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zakonska procedura

Naime, prema Zakonu o Vijeću ministara, predsjedatelj VM stupu na dužnost nakon što njegovo imenovanje potvrdi Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Sam Tegeltija izjavio je danas da bi u prvom tjednu prosinca trebao u Zastupničkom domu Parlamenta BiH predstaviti program rada Vijeća ministara BiH i da očekuje da će tada biti potvrđeno njegovo imenovanje za predsjedatelja.

Prethodno imenovanje mandatara treba potvrditi parlamentarno povjerenstvo za izbor i imenovanje Vijeća ministara.

“Obaviješten sam da će u utorak, 26. studenog, biti održana sjednica Povjerenstva za izbor Vijeća ministara gdje ću odgovarati na pitanja prepredstavnika političkih stranaka, izjavio je danas Tegeltija.

Nakon što mandatara potvrdi Zastupnički dom Parlamenta BiH, on i novo Vijeće ministara prema Zakonu trebaju biti imenovani najdalje u roku od 35 dana. U međuvremenu mandatar, odnosno predsjedatelj Vijeća ministara obavlja konsultacije s političkim strankama, članicama vladajuće koalicije, o svom programu rada i kandidatima za dužnosti ministra i zamjenika ministara, piše HMS.

Sastav Vijeća ministara

Prema Zakonu, Vijeće ministara ima devet ministarstava, odnosno devet ministara i čine ga ministar financija i trezora, ministar komunikacija i prometa, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministar civilnih poslova, ministar za ljudska prava i izbjeglice, ministar pravde, ministar sigurnosti, ministar obrane. Savaki od ministara ima zamjenika iz drugog konstitutivnog naroda, dok se dvojica ministara iz konstitutivnih naroda iz kojeg nije predsjedatelj VM imenuju za njegove zamjenika

-Sastav Vijeća ministara će u tijeku cijelog mandata biti u potpunosti skladan s Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će sukladno s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, stoji u Zakonu o Vijeću ministara.

Raspodjela resora

Raniji dogovor lidera vladajuće koalicije Dragana Čovića ( HDZ BiH), Milorada Dodika (SNSD) i Bakira Izetbegovića SDA u skladu je sa zakonskim odredbama. HDZ je kao stranka koja je na izborima dobila mandat zastupati Hrvate, u međustranačkim pregovorima dobila tri ministarstva- i to ministarstvo financija i trezora, ministarstvo pravde i ministarstvo civilnih poslova. SDA i njezini partneri SBB i DF, kao predstavnicima Bošnjaka, pripalo je ministarstvo vanjskih poslova, obrane i sigurnosti, s tim da će resor obrane SDA, najvjerojatnije prepustiti DF-u, a resor sigurnosti SBB-u, odnosno lideru te stranke Fahrudinu Radončiću. SNSD-u je uz poiziciju predsjedatelja pripalo ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministarstvo prometa i komunikacija i ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Nakon što obavi konsultacije sa stranakama članicama vladajuće koalicije novi mandatara za sastav Vijeća ministara podnosi ekspoze i predlaže kandidate za ministre Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji bira novo vijeće ministara. A to bi se moglo dogoditi do karaja ove, ili početkom naredne godine./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Čović razgovarao sa Merkel o uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Read Next

Misom obilježena 151. obljetnica osnutka Kćeri Božje Ljubavi

Follow On Instagram