Kako je časnik i humanitarac iz Posavine postao najbolji UN-ovac u Kongu među čak 40.000

By

Mato je skroman i samozatajan, međutim, njegova djela govore kako se, zapravo, radi o velikom humanitarcu i domoljubu. Od prvoga dana uključuje se kao dragovoljac u 104. brigadu HVO-a i od tada kreće njegov put budućega časnika

Neobičnu životnu priču bilježimo u Domaljevcu u Posavskoj županiji. Glavni lik je brigadir Mato Đukić, drugu godinu vojno-diplomatski predstavnik BiH u RH pri Veleposlanstvu BiH u Zagrebu. Ako se zna da Bosna i Hercegovina ima desetak vojno-diplomatskih predstavnika u sedam država i tri međunarodne organizacije, doći u tu skupinu visoko rangiranih dužnosnika, samo po sebi govori o visokoj dužnosti koju obavlja, piše Večernji list BiH.

Unatoč tomu, Mato je skroman i samozatajan, međutim, njegova djela govore kako se, zapravo, radi o velikom humanitarcu i domoljubu. Od prvoga dana uključuje se kao dragovoljac u 104. brigadu HVO-a i od tada kreće njegov put budućega časnika u okviru kojega je prošao i dvije mirovne misije, u Afganistanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Za djecu Afrike

U životu mislim da sam sve zaslužio svojim radom i zalaganjem pa i ovu funkciju koju trenutačno obnašam – započinje razgovor Mato u svome domu u Domaljevcu, gdje najradije provodi svaki slobodni trenutak sa suprugom Marijanom koja ga u svemu prati i potiče. – Upravo je supruga inicirala i probudila moju humanu stranu, osobito nakon poplave u Domaljevcu kada je, doslovce, Domaljevac gotovo u cijelosti plivao u vodi i sami smo vidjeli koliko raduje kada osjetite da vam netko pomaže. Kada je sve prošlo i za vrijeme dok sam bio u misiji u Africi, upravo na Marijaninu ideju pokrenuo sam akciju pomoći za djecu Afrike. Svoje slobodno vrijeme u misiji sam koristio da kroz volonterski rad sve organiziram s nekoliko prijatelja. Krenuli smo u prikupljanje novca za školarinu koja je oko jedan dolar mjesečno da bi učenik jedan mjesec mogao ići u školu. Sve je išlo transparentno, svaka uplata išla je javno preko Facebooka i priča je brzo proširena od planirane jedne na tri škole. U jednoj smo školi platili šestomjesečno školovanje za 220 učenika, u drugoj za 50 učenika, a u trećoj, kada se u UN-u pročulo za moj angažman, prikupili smo novac za dva mjeseca za više od 300 učenika.

Zanimala nas je i neka slika koju je Đukić s posebnim emocijama ponio iz Afrike. Kaže nam, to je svakako kada je djeci donio nogometnu loptu. – Djeci novac ništa ne znači. Oni samo znaju mogu li dolaziti u školu. Za njih školovanje znači, zapravo, i hranu jer mnogima je to jedini obrok koji dnevno dobiju. Ipak, kada sam im donio loptu, to je bila takva radost, ovacije, pjesma i djevojčica i dječaka da vam to ne mogu opisati. Ono što mi podrazumijevamo, za njih je nešto veličanstveno.

Nakon misije, kada sam se vratio kući, dobio sam također jednu vijest koja me je učinila ponosnim da sam učinio dobro djelo. Javili su mi da sam proglašen osobom mjeseca u misiji UN-a MONUSCO u DR Kongo koja je u to vrijeme imala oko 40.000 pripadnika UN-a. Veliko je to priznanje moga rada – priznaje Mato.

U Domaljevcu je najljepše

Brigadir Đukić već drugu je godinu u Zagrebu, gdje obavlja dužnost vojno-diplomatskoga predstavnika BiH u RH pri Veleposlanstvu BiH u Zagrebu. Kako je do sada sve dužnosti obavljao krajnje profesionalno, ni ova nije izuzetak. – Svaki dolazak u Domaljevac primanje je nove energije koju može pružiti samo rodni kraj. Provoditi ovih ljetnih mjeseci vrijeme uz Savu najljepši je mogući odmor. A što se tiče moga životnog puta koji je u znaku vojske, ako je on za primjer i ako se može smatrati da je moja karijera uspješna, to bi trebao biti poticaj mladima da se priključe Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koje pružaju mogućnost za ovakvo nešto – poručio je na kraju brigadir Mato Đukić./vecernji.ba/

You may also like

Hot News