Kruno Peić iz Tovarnika (RH) uzgojio bundevu tešku 382 kg

By

Krunoslav Peić (40) iz Lovasa uzgajanjem divovskog povrća bavi se pet godina. Na sajmu u Tovarniku s bundevom teškom 382 kg osvojio je četvrto mjesto, supruga mu je bila treća s bundevom od 396 kg

Sjeme nabavljam iz Njemačke jer sam član Europske udruge uzgajivača divovskog povrća. Oni mi šalju pakete toga sjemena. Nađe se tu svega, divovskih mrkvi, suncokreta, paprika, korabe, bundeva i sličnoga, kaže nam to Krunoslav Peić (40) iz srijemskog sela Lovasa.

Ljudi obično imaju hobije poput fotografije, sporta ili izrade rukotvorina, no Krunoslavu je hobi uzgajanje divovskog povrća i biljaka u obiteljskom vrtu. Time se u Hrvatskoj bavi samo 10-ak ljudi. S uzgajanjem megapovrća krenuo je iz radoznalosti. S obzirom na to da se time sad već bavi oko pet godina i ima nekoliko vrijednih nagrada, može se reći kako je u tome uspješan.

Nedavno se natjecao na 14. Tovarničkom jesenskom sajmu, gdje je osvojio treće mjesto za najdužu tikvu, koja je bila dugačka 283 centimetra. Na toj Bundevijadi, jedinom natjecanju u megabundevama u Hrvatskoj, nije osvojio nagradu prvi put. Naime, već ranije je u dugačkim bundevama osvojio i prvo, i drugo i treće mjesto. Kaže kako se tim hobijem bavi većinom sam iako i žena nekad pripomogne, a djeci su ti divovi jako zanimljivi.

Iako je osvajao nagrade, još se ne usuđuje natjecati se izvan Hrvatske

Tako je i njegova supruga Vedrana ove godine odlučila okušati se u natjecanju na Bundevijadi. Osvojila je treće mjesto s bundevom teškom 396 kg, a na četvrtome mjestu pratio ju je upravo suprug Krunoslav s malo lakšom bundevom od 382 kg. Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj postoji više natjecanja, poput onih na kojima se mjere golemi suncokreti i kupusi, koje i Krunoslav uzgaja, međutim, još se nije odvažio ići na natjecanja u inozemstvo. Skromno kaže kako mu rezultati još ne dostižu te razine. Sjeme biljaka posredstvom društvenih mreža razmjenjuje i s Amerikancima, Talijanima te Srbima.

Da uzgojite bundevu, potreban je dugotrajan proces, to se sjeme u travnju sije pa se presađuje početkom svibnja u vrt, objašnjava Krunoslav. Dodaje da se mora napraviti i maleni plastenik kako bi izrasle tako velike bundeve. Kaže kako je najbolje odmah napraviti veliki plastenik, no sve ovisi o nečijim financijskim mogućnostima.

– Klimatski uvjeti također trebaju biti idealni da bi se mogla postići velika kilaža bundeve – objašnjava nam dalje Krunoslav tajnu uspjeha uzgoja velikog povrća. Naglašava kako je iznimno važno poduzeti agrotehničke mjere kako bi se u tome ipak moglo uspjeti.

– Najbitnija je analiza tla kako bi se vidjelo što u zemlji ima, a što bi se trebalo dodati ako zemlji treba od kojekakvih gnojiva ili mikroelemenata – kaže Krunoslav.

U vrtu je ove godine imao 18 vrsta rajčica

Najveća bundeva koju je dosad uspio uzgojiti težila je 440 kilograma, a bila je dugačka gotovo tri metra. A bundeve nisu jedini divovi koji se mogu vidjeti u Krunoslavovu vrtu. Velika je atrakcija i njegov mamutski suncokret visok preko četiri i pol metra s promjerom zlatne glave od 48 centimetara.

Šali se kako ga je ove godine posadio čisto rekreativno.

– Dobio sam sjeme, posijao ga i slučajno je eto naraslo preko četiri metra – govori Krunoslav.

Kaže da ga je iznenadio rast njegova megasunncokreta jer mu je ipak to bio prvi koji je posadio. Naglašava kako svoje ogromno povrće ne uzgaja za ljudsku prehranu nego isključivo za natjecanja. Od potencijalnih grdosija za konzumaciju su jedino rajčice. Ove godine ih je u vrtu imao čak 18 vrsta i s njima je išao i na mnogobrojne izložbe.

440 kg težila je najveća bundeva koju je dosad uzgojio

– Bilo je i onih težih od kilogram, ali to je isto dosta posla jer se mora raditi selekcija. Kao i kod bundeve, na biljci se ostavi jedan plod da bi mogao dovoljno narasti. Kad ih ostavite više, onda oni dijele težinu i budu manji – opisuje Krunoslav. Kaže kako, nažalost, ljude odbijaju nepoznanica, pa nisu skloni kupnji i konzumaciji, naprimjer, žutih rajčica.

Suncokret mu je narastao više od četiri metra i imao promjer glave 48 cm

Uzgaja i ukrasno bilje, bobičasto voće, maline, kupine, joste i slično, tako da se u njegovu vrtu ne nalaze samo ogromni primjerci nego i oni manji za svakodnevnu uporabu.

– Prije svega morate to voljeti raditi, a onda ostalo. To je ljubav prema biljkama, povrću i voću – zaključuje Krunoslav, čije će bundeve jednog dana možda i nadjačati trenutačnog hrvatskog rekordera od 660 kilograma.

izvor:24sata.hr

You may also like

Hot News