LOVRINOVIĆ: Nova metodologija pokazuje da će proces proširenja biti nastavljen

By

Europska komisija usvojila je prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju, prema kojoj cijeli proces treba biti kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji te više vođen politički, ali predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ) podsjeća da je to još uvijek dokument u nacrtu.

Kako je za Fenu kazao, taj dokument još uvijek nije detaljno analizirao, ali ono što je za sada poznato je da je pozitivna strana to što je sada očito da će proces proširenja biti nastavljen i da su otklonjeni strahovi kako će taj proces biti zaustavljen, prenosi Fena.

– Sigurno je da će se inzistirati na kredibilnosti, vjerodostojnosti i operativnoj spremnosti provedbe reformi, ali članstvo u Europskoj uniji svi želimo – podvukao je Lovrinović.

Nova metodologija zasniva se na šest klastera: osnove (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), unutarnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i vanjski odnosi.

Komisija je, između ostaloga, predložila i bolje mehanizme za poticanje država da napreduju s reformskim naporima, kao i sankcioniranje država ako dođe do “bilo kakve ozbiljne ili dugotrajne stagnacije ili čak nazadovanja”./HMS/

You may also like

Hot News