<

Ministrica Dujmović u Širokom Brijegu otvorila ‘Dane europskog nasljeđa’

– Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović otvorila je u srijedu u Širokom Brijegu tradicionalnu kulturno-znanstvenu manifestaciju “Dani europskog naslijeđa 2019.” koja se održava s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa. Kroz dvodnevni program manifestacije 2. i 3. listopada, sudionici će obići gradove Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje i Grude pri čemu će vidjeti brojne spomenike kulture te biti dionici bogatog kulturno-zabavnog programa koji se održava u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

– Na jedan prihvatljiv i zanimljiv način ova manifestacija daje doprinos našoj kulturi. Do sada smo s njom ‘prošarali’ po cijeloj Federaciji BiH, a sada smo u zapadnoj Hercegovini, u dva grada i dvjema općinama koje imaju što pokazati. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju i ovdje uspješno realizirati – kazala je ministrica Dujmović. Po njezinim riječima, najveća vrijednost događaja je prikazivanje bogate prošlosti ovih krajeva i suvremene kulture koju oni baštine. Govoreći o samom programu manifestacije, ministrica je spomenula obilazak povijesno-kulturnih lokacija u Zapadnohercegovačkoj županiji te održavanje okruglog stola na temu kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine.

Načelnik Posušja Branko Bago kazao je novinarima kako je velika čast što Zapadnohercegovačka županija ima priliku sudjelovati u ovakvom projektu. – Uistinu imamo vrlo vrijednu kulturnu baštinu koju ćemo na ovakav način lakše zaštititi. Već smo radili na zaštiti i promociji naše baštine, međutim, ovaj projekt će nam i dodatno pomoći – ocijenio je načelnik Posušja. Županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić zahvalila je svima koji sudjeluju u Danima europskog naslijeđa.

– Počeli smo s Franjevačkom galerijom, kasnije idemo na Kočerin i u muzej u Gorici, zatim Peć Mline i tomu slično. Možda će nam vrijeme malo pokvariti planove, no nećemo se buniti – kazala je Mikulić i dodala kako je spomenuti okrugli stol o kulturnom naslijeđu zapadne Hercegovine zapravo kruna cijelog projekta. Navedena manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj je manifestacije upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe. Svečano zatvaranje manifestacije planirano je za 3. listopada u Ljubuškom gdje će biti održana i svečana dodjela povelja.

Izvor:vecernji.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

HNS u Vitezu okupio gospodarstvenike i dužnosnike HDZ-a: Međusobnim dijalogom do boljeg poslovnog okruženja

Read Next

Posjetili smo Marjana Štrbca iz sela Čajdraš- “Nikad se nije bolje živjelo,a više kukalo”

Follow On Instagram