<

Neka pobožnosti Mariji ispune i ovaj svibanj

Svibanjske pobožnosti, odnosno izraženije čašćenje Djevice Marije tijekom mjeseca svibnja, stara je tradicija Crkve još iz srednjeg vijeka

Riječ je o pučkim pobožnostima koje su nastale tako da je narod nosio pred Djevicu Mariju bukete i vijence svježeg proljetnog cvijeća, htijući na takav način njezine kipove i slike još više uresiti. Pri tome su joj pjevali razne pjesme i molili marijanske molitve, napose molitvu krunice.

S vremenom se ta pobožnost ukorijenila u cijeloj Crkvi i predstavlja narodu vrlo drag oblik štovanja nebeske Majke.

Obično se pobožnost provodi po župama uz večernju misu (odatle i naziv „svibanjske večernjice”), moleći krunicu, Lauretanske litanije, pjevajući marijanske pjesme i uz izlaganje i adoraciju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

To je, u stvari, mjesec u kojemu će kršćani u hramovima i u obiteljskim domovima gorljivije i srčanije uzdizati Mariji prinos svojih molitava i pobožnosti. To je ujedno mjesec u kome će više i  obilatije silaziti na nas darovi božanskog milosrđa.” (Papa Pavao VI.)
 
Još je Isus s križa kazao „evo ti Majke!”. Uvijek je mislio na nas u svojoj ljubavi, a mi, zahvalna djeca Božja, slijedimo Mariju kako ne bismo  zalutali na putu ovozemaljskoga života.
 
Moleći otajstva svete krunice povezujemo se i ujedinjujemo s Kristom koji je središte i cilj svake naše molitve. Nekamolitva kruniceispuni i ovaj svibanj.

 
Obasjaj nam pute kako zalutali ne bi
Sjaj Marijo, Majko naša
u tugama i jadima
u bolestima našim.
Pomozi nam zaštitnice snažna,
zaštitnice posebna i mila
Sjaj Marijo, Majko naša.
Ti koja si nam poklonila Nebo
koja bdiješ nad dječicom svojom
Ti koja za nas moliš
Sjaj Marijo, Majko naša.
Ti koja nas nikada povrijediti nećeš
koja nam daješ svu ljubav svoju
Sjaj Marijo, zaštitnice naša.
Sjaj Marijo lurdska i fatimska
Sjaj Marijo bistrička i međugorska
Sjaj Marijo Guadalupska
Sjaj Majko Isusova
Sjaj Majko naša
Sjaj Marijo

Sanja Mastin

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Božo Ljubić:Žive li Bošnjaci danas bolje jer su izabrali Komšića?

Read Next

MARIN ČILIĆ OKUPLJA NAJVEĆE ZVIJEZDE HRVATSKOG SPORTA Humanitarnim turnirom žele pomoći djeci Hrvatske

Follow On Instagram