<

Nevjerojatni pronalazak u Jeruzalemu

Istraživači su otkriće prozvali “nevjerojatnim pronalaskom” i dodali da se još ne zna čemu je služila ta građevina.

Podzemni kompleks uklesan u stijenu prije otprilike 2.000 godina otkriven je blizu jeruzalemskog Zapadnog zida, objavili su u utorak izraelski arheolozi. Kompleks se sastoji od nekoliko prostorija i otvorenog dvorišta, a vjeruje se da su ga koristili stanovnici Jeruzalema prije nego što su Rimljani 70. godine nakon opsade grada uništili Drugi hram, objavila je Al Jazeera.

Istraživači su otkriće prozvali “nevjerojatnim pronalaskom” i dodali da se još ne zna čemu je služila ta građevina, koja je prije 1.400 godina, u vrijeme Bizantskog Carstva, prekrivena drugom zgradom. “Pitanje je zašto su toliki trud i materijali iskorišteni za klesanje podzemnih prostorija u tvrdoj stijeni”, rekli su Barak Monnickendam-Givon i Tehila Sadiel, voditelji iskopavanja.

U kompleksu je pronađeno nekoliko predmeta, poput kuhinjskog pribora, ostataka uljanih lampi i dijela kamene zdjele koja je korištena u židovskim ritualima. Zapadni zid jedan je od preostalih zidova uništenog Drugog hrama i smatra se najvažnijim svetištem u judaizmu./bljesak.info/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Novih 14 slučajeva koronavirusa u BiH

Read Next

Kurz najavio protuprijedlog francusko-njemačkom planu oporavka EU-a od covida-19

Follow On Instagram