Pola stoljeća od osnutka Provincije Bezgrješnog začeća BDM – PORTAL KOCKICE <

Pola stoljeća od osnutka Provincije Bezgrješnog začeća BDM

Sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, u sarajevskoj prvostolnici za vrijeme sv. mise su obilježile 50. obljetnicu osnutka.

  1. Vijesti
  2. BiH

Pola stoljeća od osnutka Provincije Bezgrješnog začeća BDM


Ned, 08. Prosinac 2019. 12:08

Sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, u sarajevskoj prvostolnici za vrijeme sv. mise su obilježile 50. obljetnicu osnutka.

Također, na euharistiji, koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiem Pezzutom i 20-ak svećenika, sestre su proslavile Dan Provincije te obilježile 101. obljetnicu smrti sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, njihova utemeljitelja.

Na početku mise na Drugu nedjelju došašća kardinal je pozdravio apostolskog nuncija u BiH mons. Pezzuta te postulatora kauze za slugu Božjega dr. Stadlera mons. Pavu Jurišića. Poseban pozdrav uputio je časnim sestrama, a posebice članicama družbe Služavki Malog Isusa. Pozvao je sve da se ujedine u molitvi kako bi sa živom vjerom mogli slaviti misu.

„Budući da se danas slavimo Drugu nedjelju došašća, a 8. prosinca je Bezgrešno začeće BDM, liturgijski se taj blagdan prebacuje za sutra“, rekao je kardinal započinjući sv. misno slavlje.

Na početku svoje mozaične propovijedi kardinal je progovorio o misnim čitanjima u kojima je prorok Izaija želio objasniti svome narodu Božju pravednost. „Na sličan način Sv. Ivan Krstitelj to želi učiniti. Zato je potrebno shvatiti prorokovu poruku da kod Boga nema laži“, ustvrdio je kardinal te potom progovorio o Ivanu Krstitelju koji pripravlja put Isusu.

Istaknuo je da ljudi teško prihvaćaju poziv na obraćenje jer su često ušli u kolotečinu života iz koje ne vide potrebu niti mogućnost izlaska i obraćenja, iako njihov život možda nije usklađen s Isusovim naučavanjem. Potaknuo je nazočne da se u vremenu došašća obrate te usvoje Isusove riječi.

Potom je progovorio o godišnjici smrti prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Stadlera. Podsjetio je kako se svakog 8. u mjesecu u katedrali slavi Stadlerov dan. Govorio je o poslanicama sluge Božjega Stadlera koje je upućivao vjernom puku, koje su često i danas aktualne te pune ljubavi prema mjesnoj Crkvi i običnom malom čovjeku.

„Želio bih da svi mi volimo Crkvu kako je volio nadbiskup Stadler. On je vjerovao u svoje poslanje koje mu je Crkva dala. Poslanje je ono što Crkva da, ostalo čime se bavimo je naš ‘ćeif’. Meni je Stadler nadahnuće, njegova strpljivost u poslanju mi je zvijezda vodilja. On je divan uzor pastira nakon odlaska Otomanskog carstva na službu Crkvi, narodu i za spas duša“, ustvrdio je kard. Puljić te potom progovorio o građevinskim poduhvatima prvog nadbiskupa. Kardinal je zahvalio što je, između ostaloga, osnovao tolika sirotišta te ustanovio Sestre Služavke Malog Isusa koje tako divno nasljeđuju karizmu svoga utemeljitelja.

Potom je objasnio značenje blagdana Bezgrešnog začeća BDM prema primjeru jednog umjetnika koji si je na cvijetu i lijepom mirisu objasnio proces kojim Bog pripravlja put svome sinu. Na kraju je propovijedi potaknuo sestre da žive poput Blažene Djevice Marije te tako nastavljaju karizmu koju im je u naslijeđe ostavio dr. Josip Stadler.

Pred kraj mise na dnu katedrale gdje leže zemni ostatci prvog nadbiskupa vrhbosanskoga kard. Puljić je izmolio molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Misu je izravno prenosila Radio Marija BiH, a nakon euharistije upriličeno je druženje u Samostanu Egipat.

Sestre Služavke Malog Isusa za proslavu su se pripravile prigodnom trodnevnicom u Provincijskoj kući u Samostanu Egipat. Misna slavlja prevodili su: prvog dana, 5. prosinca: mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije; drugog dana, 6. prosinca: mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH i trećeg dana, 7. prosinca mons. Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

KT

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Sveti Nikola podijelio darove u Napretkovoj podružnici Zenica

Read Next

Druga nedjelja Došašća – dolazak Kralja je sve bliže!

Follow On Instagram