Prije 22 godine umro je ratni ministar obrane Hrvatske Gojko Šušak – PORTAL KOCKICE <

Prije 22 godine umro je ratni ministar obrane Hrvatske Gojko Šušak

Prije 22 godine, u Kliničkoj bolnici Dubrava, u 53. godini umro je ministar obrane Gojko Šušak. Pokopan je 7. svibnja 1998. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. 

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Ministrom obrane Republike Hrvatske imenovan je 18. rujna 1991., a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do smrti 1998. godine. Prethodno je obnašao dužnosti ministra iseljeništva te zamjenika ministra obrane.

Kao jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske, kao i za pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. Dao je nemjerljiv prinos razvoju hrvatskih Oružanih snaga: kopnenih, pomorskih i zračnih. Od tih je snaga stvorio suvremenu vojsku koja je poslije uspješnih operacija za oslobođenje južnog dijela Hrvatske i Dubrovnika, Maslenice, Miljevačkog platoa, brane Peruća, a osobito nakon svojih velikih pobjeda u Bljesku i Oluji i u međunarodnoj javnosti stekla veliki ugled.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996., a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske./direktno.hr/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Obilježena 29. obljetnica ubojstva dvanestorice redarstvenika u Borovu selu

Read Next

Duhovno promišljanje uz četvrtu uskrsnu nedjelju fra Dejana Međugorca

Follow On Instagram