<

“Prijetnje i zastrašivanja i pokušaj otvorenog uskraćivanja vjerskih sloboda, nisu stečevine EU i velika su opasnost za BiH”

-Jasna opredijeljenost Europske unije u zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda i promoviranje, istih je jedinstven primjer uvažavanja različitosti u identitetskom i kulturnom smislu u cijelom svijetu. Ta zaštita je ugrađena i u temelje suvremene Europe što je vidljivo i u rezoluciji Europskog parlamenta donesenoj povodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata. Radna skupina Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog je također prepoznala važnost različitosti u Bosni i Hercegovini i gajenje kulture dijaloga među konstitutivnim narodima, stoji u pismu Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990, dužnosnicima Europske unije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Cvitanović je istaknuo da je, kao što je poznato, Bosna i Hercegovina kroz svoju povijest punu bremenitosti bila i sada je sjecište različitih religija, kultura, jezika, odnosno svojevrstan spoj Zapada i Istoka.

-Ono što bi trebalo predstavljati bogatstvo različitosti, nažalost u posljednje vrijeme kroz razne sve češće medijske istupe se pretvorilo u otvorenu diskriminaciju, kako kulturnu tako i religijsku netoleranciju. Ta netrpeljivost i netolerancija je kulminirala u posljednje vrijeme i učestalim medijskim napadima na sami vrhovni autoritet Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, kardinala Vinka Puljića, naveo je Cvitanović.

Predsjednik HDZ-a 1990 piše da se obilježavanje Bleiburške tragedije u BiH pretvorilo u prijezir i segregaciju prema katolicima u BiH.

-Kultura sjećanja koja je trebala biti za svakoga civilizacijski doseg, odnosno obilježavanje Blajburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti, pretvorila se ovom medijskom kampanjom u pokušaj segregacije i neskrivenog prijezira prema Katolicima u Bosni i Hercegovini, stoji u Cvitanovićevom pismu dužnosnicima EU.

Bez obzira što se Europska unija jasno očitovala o neprihvatljivosti i osudila zločine svih totalitarnih režima, kaže Cvitanović , prizori koji su se mogli vidjeti za vrijeme trajanja Svete mise u Sarajevu, mnoge poštene građane ove zemlje je obuzeo opravdani strah i bojazan da takva opravdavanja totalitarnih sustava neće prestati.

“Ukupna demokratska europska javnost, a također i najvažnije institucije Europske unije trebaju imati uvid u stvarno i činjenično stanje u Bosni i Hercegovini. Po našem mišljenju tendencija događanja u Bosni i Hercegovini ne ide u pravcu demokratizacije, tolerancije i uvažavanja različitosti u BiH, neskrivene prijetnje i zastrašivanja, pokušaj vrlo otvorenog uskraćivanja vjerskih prava i sloboda, najčešće katolicima u BiH, nisu stečevine Europske unije i velika su opasnost za Bosnu i Hercegovinu. Vjerujemo da zajedno moramo se suočiti, a i suprotstaviti opasnim događanjima kojih smo nedavno bili svjedoci u Sarajevu, svi mi koji iskreno vidimo Bosnu i Hercegovinu punopravnom članicom Europske unije, uvijek ćemo se zalagati za toleranciju, uvažavanje, poštivanje i kompromis na europskom putu Bosne i Hercegovine”, stoji u pismu Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990, dužnosnicima EU./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Spomen 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskoga dekanata u II. svjetskom ratu

Read Next

Kardinal Puljić i veleposlanik Slovačke Kač:Nužan dijalog na svim razinama u BiH kako bi suživot jačao

Follow On Instagram