<

Proslavljena misa Večere Gospodnje u sarajevskoj katedral

Na Veliki četvrtak, 29. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano je proslavljena misa Večere Gospodnje.

Euharistiju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Luigijem Pezzutom, vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom te uz suslavlje još 20-ak svećenika. Misi je nazočio i veliki broj redovnica, bogoslova i vjernika, poglavito mladih.Euharistiju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Luigijem Pezzutom, vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom te uz suslavlje još 20-ak svećenika. Misi je nazočio i veliki broj redovnica, bogoslova i vjernika, poglavito mladih.

U uvodnoj riječi, kard. Puljić podsjetio je kako je Veliki četvrtak dan Isusove Posljednje večere koju je slavio sa svojim učenicima i ustanovio sakrament Euharistije i sakrament svetog reda te svim svećenicima čestitao njihov dan.

Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Pezzuto, dok je prijevod čitao mons. Vukšić. On je na početku napomenuo kako je Veliki četvrtak važan dan u životu svakog kršćanina i svake kršćanske zajednice. „Slavimo svečanu Euharistiju koja je kao i sve druge svete mise – uvijek posadašnjenje Kristove smrti i uskrsnuća, ali danas ovo prisjećanje i posadašnjenje Isusove smrti i uskrsnuća je još jače, zbog toga Veliki četvrtak zahtjeva, s naše strane, svjesniji stav i sudjelovanje kao plod budne vjere u posebnim okolnostima. Veliki četvrtak je osim toga prvi dan Pashalnoga trodnevlja, gdje je očito neodvojivo sjedinjenje između križa i slave, neodvojivo sjedinjenje koje se očituje u osobi i proslavljenom tijelu uskrsloga Isusa koji čuva i pokazuje učenicima znakove patnje i križa“, napomenuo je nuncij.

U nastavku je, govoreći o ljubavi u vezi s Euharistijom, naglasio kako se ne smije zaboraviti da se ona proširuje čak na ljubav prema neprijateljima i oprost uvreda. „Nažalost, današnja Crkva i mi kao njezin izraz živimo u društveno-kulturnom okruženju koje ne pogoduje vršenju bratske ljubavi. Živimo u individualističkom svijetu, zainteresiranom i priklonjenom jedino na pojedinca i njegov osobni uspjeh. Evo u velikom četvrtku ove godine, dragocjene prigode za povratak u pravi smisao – tipično kršćanske vrednote djelatne brige za druge i bratske ljubavi“, istaknuo je između ostalog nadbiskup Luigi.

Po uzoru na Isusovu gestu pranja nogu dvanaestorici apostola, nadbiskup Vinko je nakon homilije oprao noge župljanima iz sarajevskih župa.

Nakon pričesti i molitve za Sinodu, Sveto Otajstvo je u procesiji preneseno u bočnu lađu katedrale kamo će na Veliki petak i na Veliku subotu dolaziti vjernici i moliti se u tišini.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

KT

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Veliki petak – spomendan muke i smrti Gospodina Isusa Krista

Read Next

KAKO PRIRODNIM BOJAMA OBOJATI PISANICE? Donosimo sedam recepata za sedam boja

Follow On Instagram