Samo 17 posto Hrvata žali za raspadom Jugoslavije, a Srba čak 71 posto!

By

“Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Europe” naziv je knjige, a koja je nastala kao rezultat projekta istraživanja javnog mnijenja. Ta knjiga pokazala je koliko stanovnici zemalja nastale raspadom bivše Jugoslavije zapravo pate za prošlom državom. I rezultati su i više nego zanimljivi…

Prema tom istraživanju čak 71 posto stanovnika Srbije žali za raspadom Jugoslavije! U Bosni i Hercegovini taj je postotak nešto manje (68 posto), a u Makedoniji iznosi 45 posto.

Za raspadom bivše zajedničke države najmanje žale Hrvati, njih samo – 18 posto. Tu su negdje i stanovnici posljednje formirane države s ovih prostora, državljani Kosova zadovoljni su u svojoj mladoj državi iako žive na pragu siromaštva.

Istraživanje je, kako prenosi sarajevski portal Kliks, obuhvatilo 10.500 stanovnika regije, a nije bila uključena Slovenija. Ovo istraživanje dalo je niz pokazatelja o stavovima ljudi u jugoistočnoj Europi o njihovoj privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima…

Zaključak istraživanja je taj da na području bivše Jugoslavije nigdje nacija nije tako snažno formirana kao u Hrvatskoj.

100posto.hr/kockice.ba

You may also like

Hot News