UREĐENJE VODOTORNJA Krenuli radovi na obnovi simbola Vukovara – PORTAL KOCKICE <

UREĐENJE VODOTORNJA Krenuli radovi na obnovi simbola Vukovara

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je predstavnike hrvatskih udruga i organizacija iz Hamburga koji su donijeli velikodušnu donaciju za obnovu Vukovarskog vodotornja. Donacija u vrijednosti od 10.000 eura skupljena je na humanitarnom koncertu Hamburg za Vukovar. Voditelj humanitarne akcije Tone Barnjak ovom je prigodom istaknuo kako su se vodili idejom zajedništva, istom onom kojom su se vodili i 1991. kada su u Vukovar dopremili vozilo hitne pomoći koje je nažalost uništeno u dvorištu bolnice.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je upravo ideja hrvatskog zajedništva okupila i Hrvate u Hamburgu, ali i omogućila obnovu i rekonstrukciju vodotornja.

“Radovi na obnovi vodotornja uspješno su započeli te će po njihovom završetku vodotoranj postati novo memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata, ali i turistička atrakcija. Bit će vizualno konzerviran u trenutnom stanju uz minimalne popravke neophodne za očuvanje statike. Unutar samoga vodotornja uredit će se memorijalna prostorija, memorijalna staza i vidikovac na visini od gotovo 50 metara koji će pružati nezaboravan pogled 360 stupnjeva uokolo,” najavio je gradonačelnik Penava naglašavajući jedinstvenost vodotornja te memorijalno-turističku važnost koju predstavlja Vukovaru.

U humanitarnoj akciji za obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva do sada je prikupljeno 18.246.314,7 kuna. Uz to je s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara potpisan Ugovor o sufinanciranju obnove Vodotornja vrijedan 18,5 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima državnog proračuna koja je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u Vukovaru izdvojila za obnovu Vodotornja. Time je osigurano gotovo 37 milijuna kuna, odnosno sva sredstva potrebna za obnovu vodotornja.

Trenutno je u tijeku prva faza obnove koja uključuje konzervaciju i osposobljavanje vodotornja za posjet turista kao i izgradnju potrebnog parkirališta. Do sada su izvedeni pripremni radovi, radovi demnotaže, izgradnje parkirališta i priprema za sanaciju pukotina u betonu. Po završetku radova prve faze uslijedit će Javni poziv za projekt uređenja popratnih sadržaja.
Rok izvršenja radova na rekonstrukciji vodotornja je 16 mjeseci tako da se njegovo otvorenje očekuje krajem 2018. godine. Ovom je prilikom gradonačelnik Penava zahvalio svim donatorima čija će imena biti zapisana unutar Vodotornja kao trajni podsjetnik na važnost i snagu hrvatskog zajedništva.

 direktno.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

KURZ: U Sarajevu ženama plaćaju da potpuno pokrivene izlaze na ulicu

Read Next

Višnja Starešina: Pelješki most i bošnjački pomorci

Follow On Instagram