VENECIJA: Trg svetog Marka ponovno otvoren dok gradu prijete nove poplave

By

Trg svetog Marka u Veneciji ponovo je otvoren za turiste i stanovnike nakon što je bio zatvoren zbog izuzetno visoke vode koja je poplavila veći dio središta grada na lagunama.

Iako je sunčano vrijeme, tom gradu prijete nove poplave zbog mogućeg novog plimnog vala potaknutog vjetrom. Grad je u utorak pogođen jakom poplavom, najtežom u više desetljeća, prenosi Beta.

Voda ponovo raste na Trgu svetog Marka i prognoza za sutra je lošija. Vrhunac plimnog vala bio je 110 centimetara iznad razine mora danas u podne, zbog čega je trg prekrilo preko 20 centimetara vode.

Kasno u utorak, razina vode u Veneciji dostigla je 1,87 metara iznad razine mora, što je bila najgora poplava od 1966. godine. Danas su turisti gacali preko Trga svetog Marka i preko improviziranih mostića od dasaka.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro procijenio je da će šteta od poplave doseći najmanje milijardu eura. Rekao je da će konačna procjena štete nanesene domovima, trgovinama, poslovnim prostorima i bogatoj kulturnoj baštini biti napravljena kada se isuši grad, prenose talijanski mediji.

Gradonačelnik je rekao da Venecija priprema programe kojima je cilj pomoći da se nadoknade štete koje su pretrpjeli pojedinci i kompanije, navodeći da obitelji mogu očekivati do 5.000 eura, a tvrtke do 20.000 eura pomoći. Oni koji imaju ozbiljnije štete mogli bi dobiti pomoć koja pokriva 70 posto štete, rekao je.

Vlada je u četvrtak proglasila izvanredno stanje i odobrila 20 milijuna eura da pomogne Veneciji kod saniranja najhitnije štete.

Veneciju godišnje posjeti 36 milijuna turista godišnje, od čega su 90 posto stranci. Gradonačelnik Venecije u petak je najavio otvaranje bankovnog računa na koji će svi oni koji žive u Italiji ili u inozemstvu moći uplatiti sredstva i pridonijeti popravcima u gradu.

“Venecija je jedinstveno mjesto i svačije nasljeđe, a u vašu pomoć ponovno će zasjati”, poručio je.

Izgrađena na nizu otočića u okviru sustava kanala Venecija je posebno osjetljiva na kombinaciju podizanja razine mora zbog klimatskih promjena i dokumentiranim tonjenjem grada. Razina mora u Veneciji je 10 centimetara viša nego što je bila prije 50 godina, prema gradskim podacima.

Talijani su bijesni zbog toga što nije završen dugo odgađan projekt MOZE za zaštitu od poplava. Taj projekt sastoji se od niza pokretnih barijera u laguni koje se mogu podići kada se vjetar i visoka plima udruže i zaprijete takozvanom visokom vodom (acqua alta), kako se naziva taj jedinstveni venecijanski fenomen.

Projekt je u izgradnji od 2003. godine, a završetak je odgađan zbog korupcijskih skandala, prekoračenja troškova, protivljenja ekologa koji su zabrinuti zbog njegovog utjecaja na osjetljiv venecijanski ekosistem laguna./HMS/

You may also like

Hot News