<

Za borbu protiv Covida-19 u BiH 20 milijuna američkih dolara zajma IBRD-a

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojio Inicijativu Ministarstva financija i riznice i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora zbog zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt žurne podrške na pojavu Covida – 19 u BiH, vrijedan 20 milijuna američkih dolara.

U priopćenju Vijeća ministara BiH se navodi da je ovo novi financijski instrument na žurnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, poticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad s privatnim sektorom na reduciranju utjecaja na ekonomiju.

Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i podršci socijalnim primanjima.

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018, IPA 2019 i IPA 2020 za Bosnu i Hercegovinu za potrebe odgovora na Covid – 19 i za migrantsku krizu, kako je to predložilo Izaslanstvo EU u Bosni i Hercegovini.

Direkcija za europske integracije, odnosno državni koordinator za IPA-u II odmah će obavijestiti Izaslanstvo EU u Bosni i Hercegovini o prihvaćanju predloženih preusmjeravanja IPA-e 2018, 2019 i 2020 kao pomoć za odgovor na Covid – 19, te za migrantsku krizu – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da iz IPA-e 2018 nisu iskorištena dva milijuna eura, koja se mogu preusmjeriti za ugovor s Agencijom za medicinska sredstva i opremu UN za odgovor na Covid – 19, dok će 10 milijuna eura biti preusmjereno za podršku migraciji.

Istovremeno će iz IPA-e 2019 i 2020 biti osigurano 14 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima, a oblast trgovine bit će podržana s četiri milijuna eura.

U priopćenju se navodi da će za 18 milijuna eura biti povećan iznos za Opći instrument za europske integracije koji se može koristiti za žurnu podršku za Covid-19.

Na ovaj način se omogućava Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna za odgovor na epidemiju Covida-19, te za migracije – priopćeno je iz Vijeća ministara BiH./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Baka s 90 dobila koronu, svoju obitelj pozdravila i – ozdravila!

Read Next

Zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa gasi se aviokompanija Germanwings

Follow On Instagram