<

Zahtjev HDZ-a i HNS-a da se osigura legitimno predstavljanje na svim razinama u skladu je s Mišljenjem Europske komisije

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH te član radne skupine za izmjene Izbornog zakona, Bariša Čolak, izjavio je za Televiziju Herceg-Bosne kako zahtjev HDZ-a BiH i HNS-a da se osigura legitimno predstavljanje hrvatskog, kao i drugih naroda, u Domu naroda i Predsjedništvu BiH nije u suprotnosti, već naprotiv, u skladu s Mišljenjem Europske komisije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čolak je, reagirajući na izjave bošnjačkih dužnosnika, kazao i kako je moguće provesti presudu Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ te presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci“. To znači da se svi mogu kandidirati, ali i da se mogu izabrati legitimni predstavnici konstitutivnih naroda.

„Europska komisija traži i da se reformira Ustavni sud BiH. Prije svega se misli na strane suce, ali jednako tako se izrijekom traži da se provedu odluke Ustavnog suda BiH“, rekao je Čolak dodavši da je jedna od ključnih odluka Ustavnog suda upravo ona u predmetu „Ljubić“ koja traži legitimno predstavljanje i zastupanje na svim administrativno političkim razinama.

Na pitanje je li kroz izmjene izbornog zakona BiH moguće osigurati provedbu presude „Ljubić“ te presude iz predmeta „Sejdić i Finci“ Čolak je kazao da je to svakako moguće, ali da je potrebna dobra volja aktera koji sudjeluju u pregovaračkom procesu oko izmjena Izbornog zakona.

-Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do tih rješenja. Naime, ovdje se ne traži ništa drugo, nego pored poštovanje građanskog principa ‘jedan čovjek – jedan glas’, kojega nitko ne dovodi u pitanje, da se poštuje i ovaj drugi princip, dakle, izbor legitimnih predstavnika kada su u pitanju domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Kolektivna jednakost mora biti uvažena i zastupljena kroz legitimno izabrane zastupnike“, rekao je Čolak koji je i predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja pri Glavnom vijeću HNS-a BiH./R. I./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

HKD Napredak predstavio 67. Godišnjak i kalendar za 2020. godinu

Read Next

Imenovan nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije

Follow On Instagram