<

Završena sjednica Zastupničkog doma PSBiH, bez rasprave o točkama dnevnog reda

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su večeras Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koji je predložio zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Za imenovanje su predloženi Šantić i Arnautović, a za članove iz reda srpskog naroda predloženi su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. Zbog uvrštavanja te točke u dnevni red današnje sjednice zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpskog kluba i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) napustili su sjednicu.

Niti o jednoj od točaka dnevnog reda nije bilo rasprave, a zastupnici su podržali u drugom krugu glasanja nekoliko izvještaja o radu bh. institucija i parlamentarnih komisija te informacija i zastupničkih inicijativa za koje tijekom glasanja na prethodnim sjednicama nije bilo dovoljno entitetske većine, a Kolegij o njima nije postigao suglasnost. Zastupnici su također podržali i materijale s oznakom “povjerljivo” o kojima također nije bilo suglasnosti u Kolegiju nakon što ih je odbio Zastupnički dom PSBiH jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske. Nije bilo podrške za zastupničke inicijative koje se tiču analize sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama te rješenja statusa djece povratnika iz Sirije kako bi se mogli upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH te bi se o njima trebao usuglašavati Kolegij.

Data je suglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma i protokola od kojih se jedan tiče ratifikacije Protokola o suradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara i Vlade Crne Gore koji je potpisan 11. listopada 2019. u Sarajevu. Također, zastupnici su dali suglasnost i na ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji Projekta autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji je potpisan 13. prosinca 2019. godine u Beogradu. Data je suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine u iznosu od 15.000.000 eura za rehabilitaciju i modernizaciju pumpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina.

Time je okončana današnja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a predsjedatelj Doma Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA) najavio je da će naredna sjednica biti upriličena 25. ožujka , ali će o tome zastupnici biti obaviješteni zbog zdravstvene situacije u vezi s virusom Covid-19.

izvor:vecernji.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Proglašena pandemija koronavirusa

Read Next

Od sutra nema nastave u Zeničko-dobojskoj županiji

Follow On Instagram