Znanstvenici pod Đikićevim vodstvom otkrili slabu točku SARS-CoV-2 i kako blokirati širenje virusa – PORTAL KOCKICE <

Znanstvenici pod Đikićevim vodstvom otkrili slabu točku SARS-CoV-2 i kako blokirati širenje virusa

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom profesora Ivana Đikića objavila je u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature studiju u kojoj je esenicijalni enzim koronavirusa SARS-CoV-2 opisan kao njegova “Ahilova peta”.

Znanstvenici su, također, objasnili razliku između SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) i Covida-19, prenosi Jutarnji list.

Đikićeva studija uvrštena je među top 10 radova o Covidu-19 koji su jučer objavljeni u svijetu.

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudsku stanicu, potiče je da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa.

Pored toga, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim za prigušivanje antivirusnog imunološkog odgovora, pomažući virusu da oblikuje imunološki sustav domaćina u svoju korist. Time se virus može lako umnožavati i širiti dalje.

No, znanstvenici pod vodstvom prof. Ivana Đikića ne samo da su identificirali protein PLpro kao slabu kariku novog koronavirusa nego su i otkrili kako se farmakološkom inhibicijom toga proteina blokira njegovo umnožavanje te jača antivirusni imunološki odgovor.

“Koristili smo nekovalentni inhibitor PLpro enzima (GRL-0617), i vrlo detaljno opisali njegov način djelovanja. Zaključili smo da je inhibiranje PLpro-a vrlo obećavajuća dvostruko ciljana strategija u suzbijanju Covida-19. Daljnji razvoj terapijskih supstanci koje inhibiraju PLpro predstavljaju ključni izazov u kliničkom liječenju Covida-19”, rekao je Ivan Đikić, profesor Sveučilišta Goethe i direktor Instituta za biokemiju II (IBC2) u Frankfurtu.

Studija u Natureu rezultat je suradnje Đikićeva tima s Instituta za biokemiju II s Institutom za medicinsku virusologiju pod vodstvom Sandre Ciesek, a eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima pridonijeli su i drugi znanstvenici iz Frankfurta, Münchena, Mainza, Freiburga i Leidena./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Kardinal Puljić čestitao Kurban Bajram muslimanima

Read Next

Nakon dva mjeseca od ukidanja “stanja nesreće” prestaje neposredna kontrola cijena naftnih derivata

Follow On Instagram