<

Zovko pitala povjerenika Borrella planira li EU preuzeti vodeću ulogu na zapadnom Balkanu

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko tijekom sjednice s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom izrazila je zabrinutost što Europska unija na zapadnom Balkanu već 25 godina nije preuzela vodeću ulogu, upitavši Borrella što Unija namjerava učiniti u tom pogledu.

Kazala je da je Europska unija izložena kritikama u američkom Kongresu i medijima kada god njezine politike dožive neuspjeh te je na koncu svoga obraćanja upitala Borrella “planira li preuzeti vodeću ulogu i u našem susjedstvu”, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

Na zajedničkoj izvanrednoj sjednici članova Odbora za sigurnost i obranu (SEDE) i Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta s visokim predstavnikom Borrellom razgovaralo se o utjecaju pandemije Covida-19 na sigurnosne i obrambene sposobnosti Europske unije i stanju u misijama i operacijama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, te o drugim pitanjima vezanima za sigurnost.

Zastupnica Zovko, članica SEDE-a i zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u, osvrnula se na Borrellovu izjavu da Europska unija treba imati neovisnu viziju i neovisan put u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Kazala je da se to posebno odnosi na Sahel i da će u budućnosti programi poput Europskog instrumenta mirovne pomoći i Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) pomoći Europskoj uniji da odgovori na izazove vezane za nedostatak odgovarajuće opreme za partnere.

“U ovom slučaju Europska unija može preuzeti ovu novu ulogu i imati bolju viziju vlastite sigurnosti”, izjavila je Zovko./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Tržni centri i ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru mogu početi s radom

Read Next

Bazenima, wellness i spa centrima u FBiH dozvoljen rad od 30. svibnja

Follow On Instagram